Nyíregyháza

2023.10.31. 11:13

A kannás bor miatt vesztek össze - Hátba szúrta az élettársa apját

Az ügyész 5 év börtönbüntetést indítványozott.

Száraz Anita

Fotó: Pusztai Sándor

A pálhalmai bv-intézet egyik termében, „rabruhában” ülve várta a keddi előkészítő ülést P. T., akivel szemben életveszélyt okozó testi sértés miatt indult eljárás tavaly áprilisban, és aki egy korábban elkövetett rablás miatt a jogerős börtönbüntetését tölti.  

A nő eldugta a bort 

– A vádlott rendszeres alkoholfogyasztó, disszociatív, diszharmonikus személyiség, akinek a mentális fejlettsége alacsony. Mások szempontjainak figyelembevételére nem képes, a szociális normákhoz nehezen igazodik, indulati szabályozása éretlen, de nem kóros elmeállapotú – sorolta az elmeorvosi szakértő megállapításait a Nyíregyházi Törvényszéken tartott előkészítő ülésen dr. Kruták Gyula ügyész.

A vádirat szerint P. T.  az élettársával élt együtt Nyíregyházán, s gyakran meglátogatta őket a nő édesapja. Olyankor rendszeresen lerészegedtek, nem ritkán dulakodtak is. Tavaly április 27-én kannás bort ittak, s délutánra valamennyien ittas állapotba kerültek. Ekkor a nő eldugta az italt a férfiak elől, hogy ne igyanak többet. Mivel a bort nem volt hajlandó elővenni, az apja veszekedni kezdett vele, sőt, meg is ütötte. Emiatt a vádlott szóváltásba került a férfival, majd lökdösni, ütlegelni kezdték egymást. Amikor a veszekedés abbamaradt, az idősebb férfi hátat fordított a vádlottnak, és elindult kifelé a konyhából. Ekkor P. T. a szekrényről felkapott egy vékony, ívelt, 11 centiméter pengehosszúságú konyhakést és a sértett hátába döfte. A férfinál vérmell alakult ki, és mivel a kés a mellüregébe hatolt, életveszélyes állapotba került – az  életét az azonnali orvosi beavatkozás mentette meg.

Tárgyalás lesz belőle

Dr. Kruták Gyula azt mondta, ha a férfi a váddal megegyezően beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, 5 év börtönbüntetést kellene kiszabni rá és 5 évre eltiltani a közügyektől úgy, hogy feltételesen nem bocsátható szabadlábra. A bíró, dr. Polyák Mónika kérdésére P. T. azt mondta, bűnösnek érzi magát, de nem a vádirattal megegyezően: kijelentette, hogy nem akkor szúrta meg a férfit, amikor kifelé ment a helyiségből, hanem akkor, amikor az élettársát bántalmazta. Mindez azt jelenti, hogy az ügy részleteit tárgyaláson tárja majd fel a Törvényszék – az első tárgyalási napot november 21-ére tűzte ki dr. Polyák Mónika.

   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában