Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.10.24. 07:00

Nagy a baj, ha nem csak füstöl, lángol is

A KSH adatai szerint vármegyénkben 2022-ben 200 121 lakott lakás volt, ezek közül több mint 120 ezerben fűtenek gázzal, 105 ezerben fával is.

Szon.hu

A kéménytűz a padlástérre és a tetőszerkezetre is átterjedhet

Fotó: Illusztráció: BM OKF

Szabolcs-Szatmár-Beregben tavaly 12 459 társasházi lakásnál volt kéményseprés, családi házak tekintetében pedig 19 452 ingatlannál – mondta el érdeklődésünkre Rutkai-Dér Vivien. A vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője hozzátette: az idén szeptember végéig 12 145 családi háznál és 9783 társasházi lakásnál jártak a kéményseprők. Ez arra utal, az országos átlagtól nálunk sem jobb a helyzet. 
Fontos, hogy a társasházakhoz automatikusan mennek ki a kéményseprők, követve az adott évi sormunkatervet. Vagyis aki társasházban lakik, annak csak be kell engednie a szakembereket, akik kétévente érkeznek ellenőrizni.

Hívja a kéményseprőt! 

– A családi házaknál akkor végzik el az ingyenes kéményellenőrzést, ha a tulajdonos időpontot foglal az erre fenntartott 1818-as számon vagy a www.kemenysepres.kataszt- rofavedelem.hu oldalon – hangsúlyozta a szóvivő, aki megerősítette: ha a családi ház kéményére gázüzemű fűtőberendezés van rákötve, kétévente érdemes azt ellen­őriztetni, ha pedig szilárd tüzelővel működő fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva, évente tanácsos átvizsgáltatni. 

– A fűtési szezon kezdetével megnőtt az igény a kéményseprők munkájára, ám emiatt kisebb az esély, hogy nagyon rövid időn belül odaérjen a szakember. Nem véletlen, hogy már nyáron arra biztattuk a tulajdonosokat: keressék a kéményseprőket – jegyezte meg a tűzoltó főhadnagy, s kiemelte: sosem késő kéményseprőt hívni, hiszen a hangsúly az ellenőrzés rendszerességén van. Az elhanyagolt kémények veszélyesek, a lerakódott korom- és kátrányréteg nemcsak a füst visszaáramlásához, hanem meggyulladva kéménytűzhöz, szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet. A szakszerű ellenőrzés életet menthet. 
Ahol évek óta nem használt fűtőeszközt és kéményt szeretnének beüzemelni, ott különösen fontos, hogy használat előtt nézessék át azokat szakemberrel, a kéményt kéményseprővel. Ha átalakították, felújították a kéményt, vagy új fűtőeszközt kötöttek rá, csak akkor szabad használni, ha egy kéményseprő a helyszínen elvégezte a műszaki vizsgálatot, és kiállította a megfelelőségi nyilatkozatot. Ennek hiányában a kéményt használni tilos és életveszélyes is. 

A tűzoltók évről évre tapasztalják, hogy a fűtési szezonban megnő a lakástüzek száma, ezek 61 százaléka ebben az időszakban keletkezik, jelentős részük mögött pedig kéménytűz áll.

Meggyullad a lerakódott korom 

– Szeptember végéig csak a vármegyénkben 70 kéménytűz volt, s sokatmondó, hogy októberben egy hét alatt három ilyen esethez riasztották a tűzoltókat – érzékeltette a helyzetet Rutkai-Dér Vivien, aki elmondta: október 9-én Nyíregyházán egy nemrég megvett családi házhoz vonultak. Mint kiderült, az új tulajdonosok nem tudták, hogy a kéményt nem ellenőriztették korábban. Három nappal később egy nyírbátori ingatlanban égett a kéményben a korom. Másnap, október 13-án pedig Nyírmadára vonultak a tűzoltók, ahol a kéményhez egy fatüzeléses spórt csatlakoztattak, és a korom ott is beizzott. 
Fontos, hogy ahol fával fűtenek, ott a lakástüzek megelőzése érdekében tartsák távol a tüzelőt és egyéb éghető anyagokat a fűtőeszköztől – figyelmeztetett egy másik veszélyforrásra a szóvivő. Példaként említett egy esetet, ahol a családfő befűtött a pincében lévő kazánba, majd felment a házba vacsorázni. Nem sokkal később arra riadtak, hogy füstöl a pince. Kiderült, a tüzelő túl közel volt a kazánhoz. A kipattanó szikrák ellen érdemes szikrafogót használni. Kerülni kell a nedves, kezelt fával, szeméttel fűtést, mert ezek fokozzák a korom és kátrány lerakódását a kéményben, s ha nem távolítják el, meggyullad, és a tűz könnyen átterjedhet a tetőszerkezetre is – tette hozzá.

A gyilkos gáz 

A fűtési szezonban a szén-monoxid-mérgezések száma is megnő, a legtöbb helyen nyílt égésterű készüléket használnak, itt a legfontosabb, hogy a levegő utánpótlása folyamatos legyen, nem elég naponta egy-két percre kinyitni az ablakot. 

– Figyeljünk arra, ha a régi faablakokat műanyag nyílászáróra cseréljük, azon résszellőző legyen kialakítva. A CO a helyiség oxigénjét használja el, a mérgezésnek pedig nincsenek jellemző tünetei. A fejfájás, émelygés, hányinger lehet figyelmeztető jel, veszélyességét az jelenti, hogy erős koncentrációban akár egy percen belül is képes halált okozni – emelte ki Rutkai-Dér Vivien. 
Szeptember végéig 41 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a vármegyebeli tűzoltóegységeket, hat ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, ketten pedig életüket vesztették a mérgező gáz miatt. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért életet menthet, ha a fűtőeszköz egy-másfél méteres körzetében, fejmagasságban működik egy CO-érzékelő. A katasztrófavédelem rendszeresen ellenőrzi a boltokban elérhető érzékelőket, a megbízható eszközök listája a honlapjukon is megtalálható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában