Nyíregyháza

2023.10.19. 13:56

Tizenhárom év fegyházra ítélték az újszülöttjét megölő asszonyt

P. E. A. el akarta tüntetni a gyermekét, ami ebben az esetben egyenértékű azzal, hogy meg akarta ölni – mondta a bíró.

Száraz Anita

Fotó: Dodó Ferenc

– Minden emberölés, ami a bíróság elé kerül, önmagában tragédia, ez pedig kiemelten az, hiszen egy újszülött megöléséről van szó – így fogalmazott csütörtökön a Nyíregyházi Törvényszék bírója, dr. Stál József, miután kihirdette határozatát: P. E. A. bűnös emberölésben. A kétgyermekes asszony, akit azzal vádoltak, hogy megölte a 2021. április 30-án született kisfiát, nem élt az utolsó szó jogával: semmit sem akart mondani. A Törvényszék a nőt 13 év fegyházbüntetésre ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható, s meg kell térítenie a felmerült bűnügyi költségeket, azaz 3,3 millió forintot. P. E. A. rezignáltan vette tudomásul az ítéletet, amit dr. Stál József részletesen megindokolt.

Labilis, de nem gyengeelméjű

Mint mondta, az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy a vádlott diszharmonikus személyiség, akit sodorhatóság, labilitás, fokozott felelősséghárítás jellemez. Indulatkezelési nehézségei vannak, nárcisztikus jegyeket mutat, s hajlamos arra, hogy valótlan dolgokat állítson. Az elmeorvosi szakértő véleménye szerint a nő nem gyengeelméjű, s nincs olyan szervi vagy idegrendszeri elváltozása, ami miatt ne ismerte volna fel a cselekedete súlyát, s ne lett volna tisztában annak következményeivel, személyiségzavara viszont megkönnyíthette a bűncselekmény elkövetését. Ugyan a jelen eljárás tárgyát nem képezi, mégis hozzátartozik egy korábbi esemény: 2016 májusában egy orvosi bejelentés alapján emberölés gyanúja miatt nyomozás indult, decemberben pedig P. A. E-t meggyanúsították azzal, hogy megölte újszülött gyermekét. Az asszony akkor azt mondta, a gyerek halva született. A nyomozók a méhlepényt és a köldökzsinórt megtalálták, a testet viszont nem, és mivel nem lehetett megállapítani, hogy a gyermek valóban halva született, a nyomozást egy évvel később megszüntették. Mindennek azért van jelentősége, mert akkor az asszonytól DNS-mintát vettek, ami bekerült az adatbázisba – mondta a bíró, aki rátért a jelen eljárásra. 

Az apa előtt is titkolta a terhességét

– P. E. A. 2020 októberében nőgyógyásznál járt, aki megállapította, hogy a nő gyermeket vár, s hogy a terhessége 12. hetében jár. Az asszony eltitkolta a terhességét, még az élettársa, a gyerek apja sem tudott róla, ezt követően pedig orvosi ellátást sem vett igénybe. 2021. április 30-án a gyereket a Bujtosi városliget egy eldugott részén néhány perc alatt megszülte, a kicsi pedig felsírt. A köldökzsinórt egy körömvágó ollóval elvágta, s az újszülöttet a pulóverébe csavarva egy padon hagyta. A méhlepényt még aznap megtalálták járókelők, és ismeretlen személlyel szemben megindult az eljárás, közel fél éves nyomozás után pedig sikerült megállapítani, hogy a gyermeket P. E. A. szülte, a nő biológiai mintája ugyanis 2016 óta szerepelt az adatbázisban. A gyanúsított az első vallomásában azt mondta: amikor kiderült, hogy terhes, kétségbeesett, s nem tudta, mit csináljon. Szülés után nem nézte meg a gyermek nemét, s miután a padon hagyta, hazament és lezuhanyozott, a történtekről pedig nem beszélt senkinek. Úgy fogalmazott: bűnösnek tartja magát abban, hogy magára hagyta az újszülöttet, de bízott abban, hogy valaki megtalálja és hogy jó helyre kerül. Kétszer is megemlítette, hogy az újszülött felsírt, ami azt jelenti, hogy élve született, de ezt támasztja alá az is, amit később mondott, hiszen ha halva született volna, nem kellett volna pulóverbe csavarni vagy azon gondolkodni, jó helyre kerül-e – mondta a bíró. 

Összefüggő cselekménysor

Dr. Stál József arról is beszélt, hogy az eljárás lefolytatását nagyban megnehezítette, hogy a holttestet sem akkor, sem azóta nem találták meg. – Elvi éllel kell leszögezni, hogy a gyerek élve született és hogy élve nem került elő, amiből azt a logikai következtetést kell levonni, hogy megölték. Ez egy összefüggő cselekménysor: P. E. A. tudta, hogy várandós, de nem beszélt róla senkinek, orvosi vizsgálatokra nem járt, és amikor bebizonyosodott, hogy a magzat él és fejlődik, kétségbeesett. Ezekből egyértelműen következik, hogy nem akarta megtartani a gyerekét. Hihetetlen történetet adott elő, az pedig nonszensz, hogy azt gondolta: valaki megtalálja, hazaviszi, befogadja és felneveli a kicsit. Azzal kapcsolatban, hogy mi történt a szülés után, a sötétben tapogatózunk, s csak annyit jelenthetünk ki, hogy ismeretlen helyen és időben, ismeretlen módszerrel megölte a gyermeket. Tudnia kellett, hogy egy újszülött nem tud magáról gondoskodni és ha magára hagyja, azzal a halálát okozza. Vannak olyan, a szülést kísérő pszichikai folyamatok és tudati állapotok, amelyek következtében előfordul, hogy a szülő nő nincs tisztában a tettei következményeivel, de itt nem erről volt szó.

A bűncselekmény büntetési tétele 10–20 év, vagy életfogytiglan, ez utóbbi nem jöhetett szóba, így az irányadó középmérték 15 év szabadságvesztés volt. Ez egy kiemelkedő súlyú bűncselekmény, amit a vádlott a hozzátartozója sérelmére követett el, ami súlyosító körülmény. Enyhítő, hogy egy gyermeket már felnevelt, kiskorú gyermeke eltartásához pedig hozzájárul. Ezeket figyelembe véve hoztam meg az ítéletet – mondta dr. Stál József. 

Az ügyész, dr. Halász Ágnes hosszabb időtartamú szabadságvesztés kiszabásáért fellebbezett, dr. Mészáros Dávid, a vádlott kirendelt védője pedig felmentésért, vagy eltérő minősítés, illetve enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést. Az ügyész indítványozta P. E. A. letartóztatását, amit a védő elutasított, a bíró viszont engedélyezett, így a nőt elvezették a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai. P. E. A. arcán nem látszottak érzelmek, közönyösen nyújtotta a kezét az őt megbilincselő őr felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában