Rendőrség

2023.12.30. 11:27

Életmentő tanácsok szilveszterre

Számos balesetet okoztak már szerte a világon, így Magyarországon is a szilveszter idején illegálisan vásárolt vagy szakszerűtlenül használt pirotechnikai eszközök. Hogyan előzzük meg a bajt? Erről beszél alább dr. Huszák András alezredes, a Készenléti Rendőrség Személy- és Objektumvédelmi Igazgatóság Tűzszerész Szolgálat tűzszerész főosztály vezetője - írta a Zsaru Magazin.

Szon.hu

Forrás: SZABÓ GABRIELLA / PIXABAY

– A pirotechnikai termékeket több kategóriába sorolták – mondja dr. Huszák András. – Az úgynevezett 3-as kategóriába sorolt, közepes tűzijátéktermékeket december 28-tól december 31-ig lehet megvásárolni, felhasználni pedig december 31-én este 6 órától másnap reggel 6 óráig. Nagyon fontos, hogy a felhasználók csak legális helyről származó tűzijátékeszközöket vásároljanak, tehát piacokon, kapualjakban, gépkocsi csomagtartójából származó pirotechnikai eszközöket senki ne vegyen! A magyar forgalmazók által kínált, szabványos termékeket ugyanis előzetesen bevizsgálják, ellenőrzik, hogy megfelelően biztonságosak-e a felhasználóra és a környezetére. Valamint ezekhez jár magyar nyelvű használati utasítás, és maguk az árusok is tudnak segíteni abban, milyen körülmények között, hogyan kell, lehet a legbiztonságosabban felhasználni ezeket.

A szakember még egy komoly bajforrásra hívja fel a figyelmet.

– Mindenkit arra szeretnék kérni, hogy senki ne akarja ezeket a termékeket átszerelni, feljavítani, ha pedig az eszközök nem működnének, akkor se álljon neki senki megjavítani azokat, mert a barkácsolás olyan változásokat eredményezhet, hogy az eszköz a továbbiakban már nem lesz biztonságos.

Hozzáteszi még azt is, hogy ne használjunk külföldről beszerzett, ellenőrizetlen terméket, tűzijátékot gyártani végképp ne próbáljon senki. Amúgy a biztonsági előírásokat tekintve az sem mindegy, hogy például van-e rajta késleltetés, ami lehetővé teszi, hogy az indítástól a működés megkezdéséig a felhasználó biztonságos távolságra menjen. De olyan helyen sem lehet működésbe hozni ilyeneket, ahol könnyen tüzet okozhat: szalmabálák vagy benzinkutak környékén, illetve ahol mások testi épségét, anyagi javait veszélyezteti. Kézből se akarja működtetni senki, mert ezek komoly roncsolásos balesetet okozhatnak.

Ismert tény: a lakosság egyik fele rajong ezért az élményért, a másik fele szíve szerint betiltatná, mert zavarja a háziállatokat, vadmadarakat, kutyákat, macskákat – folytatja az alezredes. – Ha viszont a jelenlegi jogszabályokat vesszük figyelembe, akkor legalább biztonságosan használja, aki saját tűzijátékkal szeretne pluszélményt szerezni önmagának. Ha a legális eszközöket, a használati utasítás betartásával, megfelelő területen használják, akkor azok biztonságosak. Petárdát és tűzijátékbombát azonban senki ne használjon, ezek változatlanul tiltott eszközök.

Dr. Huszák András még arra is felhívja a figyelmet, hogy a házi tűzijáték nem a vagányság- és nem a bátorságpróba eszköze, mert ezek okozhatják a legnagyobb bajokat. Aki efféle elrettentő eseteket szeretne látni, az interneten sajnos talál bőven.

- TRENCSÉNYI ZOLTÁN -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában