Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.01.06. 20:00

50 millió forintot csaltak ki egy Szabolcs vármegyei férfitől

A netes csalóktól ments meg, Uram, minket!

Száraz Anita

Ha nem figyelünk, könnyen üresen maradhat a pénztárcánk

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Akár ezt, a címben szereplő imát is elmondhatnák azok a károsultak, akiket a bűnözők arra vettek rá, hogy a számítógépükre vagy telefonjukra egy olyan programot telepítsenek, amellyel a gép felett ismeretlen személyek veszik át az irányítást – dr. Szilágyi László, a vármegyei főügyészség sajtószóvivője nemcsak elrettentő példákkal szolgált olvasóinknak, de jó tanácsokat is adott.

Visszaélnek a programokkal 

– Ha vásárolunk egy laptopot, és az mondjuk a szatmári, határszéli otthonunkban meghibásodik, nem vihetjük javításra Tokióba, noha onnan rendeltük karácsonyra. Erre az esetre találták ki a laptopgyártók, hogy távolról nyújtanak segítséget a gép megjavításához: ehhez egy olyan programot telepítenek a gépünkre, amely segítségével egy hozzáértő személy a karbantartást, javítást akár Tokióból, akár New Yorkból is elvégezheti. A csalók éppen ezekkel a programokkal élnek vissza – ezek közül az egyik legismertebbnek a neve AnyDesk – mondta a szóvivő. 

Dr. Szilágyi László

– A bűnözők telefonon vagy interneten felveszik a kapcsolatot a kiszemelt áldozattal, sok esetben idős magyar emberekkel, akiket meggyőznek arról, hogy rendkívül nyereséges befektetést tudnak nekik ajánlani, esetleg azt adják elő, hogy a megtakarított, bankszámlán lévő pénzük veszélyben van, de ők segítenek elhárítani a veszélyt, majd azt kérik, hogy néhány gomb megnyomásával ezt a bizonyos programot a megtévesztett emberek rátelepítsék a gépükre. – Amint a program futni kezd a telefonon vagy a laptopon, a gép feletti irányítást az ismeretlen helyen lévő, sok esetben külföldi elkövetők veszik át, s ezt a lehetőséget arra használják fel, hogy a sértett banki adatait megismerjék, s belépjenek az internetes banki fiókjába. Ezen keresztül ezt követően mindenféle átutalásokat, vásárlásokat végeznek a sértettek bankszámlájának terhére – mondta dr. Szilágyi László, aki egy kirívó esetet is elmesélt.

Elutalták maguknak a pénzt 

– Egy idős, vármegyénkben élő férfit tavaly szeptemberben arra vettek rá ismeretlenek, hogy egy bizonyos összeget fektessen be kriptovalutába, csakhogy amíg a férfi azt hitte, hogy csupán pár száz forintot utalt el befektetés céljára, a csalók több mint 20 millió forintot emeltek le a számlájáról a tudtán kívül úgy, hogy a gépe felett az irányítást az AnyDesk nevű programmal átvették. 
– Sajnos ezzel nem fejeződött be a férfi kálváriája, ugyanis 1 év elteltével a csalók újra megkeresték telefonon, és azt ígérték neki, hogy a nem létező befektetése után jelentős hozam ütheti a markát. Ekkor a telefonjára telepíttették vele az előbbi programot, majd több mint 30 millió forinttal károsították meg úgy, hogy a bankszámláján lévő pénzt több részletben saját maguknak elutalták – mesélte a szóvivő. Mit tehetünk ezen helyzetek elkerülésére? – kérdeztük a szóvivőt, aki azt tanácsolta: senki ne foglalkozzon olyan befektetésekkel, amelyeknek a pontos részleteit nem ismeri, azt ismeretlen személyek ajánlják neki, s ha nincs tisztában azzal sem, hogy ki garantálja a befektetés megtérülését.

Kérjünk tanácsot! 

Dr. Szilágyi László azt mondta, a leghelyesebb ilyen esetben a számítógépes kapcsolatot azonnal megszakítani, a telefont kinyomni, majd feljelentést tenni a rendőrségen. 

– Nagyon fontos az is, hogy ne telepítsünk AnyDesk nevű vagy ehhez hasonló, távoli elérést biztosító programokat a számítógépünkre, mert ezzel kiszolgáltatottá tesszük magunkat a csalóknak. Fontos, hogy az internetes weboldalak böngészése közben megjelenő, pénzügyi befektetésekre ösztönző hirdetésekkel csak akkor foglalkozzunk, ha ismerjük az adott befektetés pontos részleteit, így például azt, ki kezeli majd a pénzünket és azt, hogy ahhoz, valamint annak hozamához mikor s milyen feltételekkel juthatunk hozzá. Számunkra ismeretlen pénzügyi befektetési forma esetén (például kriptovaluta) a pénzünk befektetése előtt kérjük ki egy pénzügyekben jártas ismerősünk vagy egy pénzügyi szakember tanácsát.

Gyanakodásra okot adó hívás 

– Ha az interneten keresztül szeretnénk a pénzügyeinket intézni, és ebben egy számunkra ismeretlen személy segítséget ajánl telefonon, legyünk körültekintőek! Fontos tudni, hogy a bankok munkatársai segítségnyújtásként az AnyDesk és más hasonló program telepítését nem kérik, s a gépünkön található vírusok irtásában sem segédkeznek. Ha mindenképpen szükség van arra, hogy a gépünkön távoli hozzáférést biztosító programot használjunk, csak olyan személynek adjunk jogosultságot, akit személyesen ismerünk, és akiben megbízunk. 

– Az ügyészségen előforduló ügyek tapasztalatai alapján gyanakodjunk csalásra akkor is, ha olyan pénzintézet nevében keresnek a számlánkat ért támadásra hivatkozva, ahol nem vezetünk számlát, és a kommunikációt attól függően folytatják tovább, hogy mi magunk milyen számlavezető bankot nevezünk meg. 

– Érdemes gyanakodni akkor is, ha a magát banki alkalmazottnak kiadó személy arra próbál bennünket rávenni, hogy a pénzünket egy általa közölt biztonsági számlára utaljuk át egy lehetséges támadás megakadályozása céljából.

Figyeljünk az SMS-re 

– Gyanús az is, ha a bank vagy pénzügyi szolgáltató nevében telefonáló személy nem kommunikál érthetően, ha töri a magyar nyelvet. Ezekben az esetekben szakítsuk meg a hívást, szükség esetén kérjük tapasztaltabb rokonunk, ismerősünk segítségét, kétség esetén pedig mi magunk hívjuk fel a bankunkat a pénzintézet honlapján megadott telefonszámon. Mindig figyelmesen olvassuk el a banktól érkező, a tranzakciót megerősítő SMS üzeneteket, a jóváhagyó kódot pedig csak akkor adjuk meg a banki rendszerben, ha az SMS-ben is az a tranzakció szerepel és azzal az összeggel, amit végre akarunk hajtani – tette hozzá dr. Szilágyi László.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában