Bűnügyi visszatekintő 2023

2024.01.11. 12:43

Hová lettek az újszülöttek?

Az asszony azt mondta, egy padon hagyta a csecsemőt.

Száraz Anita

Nem élt az utolsó szó jogával

Fotó: Dodó Ferenc

– Minden ember- ölés önmagában tragédia, ez pedig kiemelten az, hiszen egy újszülött megöléséről van szó – így fogalmazott tavaly október 19-én a Nyíregyházi Törvényszék bírója, dr. Stál József, miután kihirdette: P. E. A. bűnös emberölésben. A kétgyermekes asszony nem élt az utolsó szó jogával: semmit sem akart mondani. A törvényszék a nőt 13 év fegyházbüntetésre ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható – P. E. A. rezignáltan vette tudomásul az ítéletet.

Labilis, de nem gyengeelméjű

Ugyan ezen eljárás tárgyát nem képezte, mégis hozzátartozik egy korábbi esemény: 2016 decemberében P. E. A.-t meggyanúsították azzal, hogy megölte újszülött gyermekét. Az asszony azt mondta, a gyerek halva született. Mivel a test nem került elő, nem lehetett megállapítani, hogy ez így történt-e, ezért a nyomozást megszüntették. Az asszonytól akkor DNS-mintát vettek, ami bekerült az adatbázisba.

– P. E. A. 2020 őszén teherbe esett, de ezt még a gyerek apja előtt is titkolta. 2021. április 30-án a gyereket a Bujtosi városligetben megszülte, a kicsi pedig felsírt. A köldökzsinórt egy ollóval elvágta, s az újszülöttet a pulóverébe csavarva egy padon hagyta. A méhlepényt járókelők megtalálták, és ismeretlen személlyel szemben megindult az eljárás. Közel féléves nyomozás után sikerült megállapítani, hogy a gyermeket P. E. A. szülte, a biológiai mintája ugyanis szerepelt az adatbázisban. Az asszony az első vallomásában úgy fogalmazott: bűnösnek tartja magát abban, hogy magára hagyta az újszülöttet, de bízott abban, hogy valaki megtalálja, és hogy jó helyre kerül.

Összefüggő cselekménysor

Dr. Stál József azt mondta: ez egy összefüggő cselekménysor. P. E. A. tudta, hogy várandós, de nem beszélt róla senkinek, vizsgálatokra nem járt, és amikor bebizonyosodott, hogy a magzat él, kétségbeesett. Ezekből egyértelműen következik, hogy nem akarta megtartani a gyerekét. Hihetetlen történetet adott elő, az pedig nonszensz, hogy azt gondolta: valaki hazaviszi, befogadja és felneveli a kicsit. Tudnia kellett, hogy ha egy újszülöttet magára hagy, azzal a halálát okozza – tette hozzá.

Érzelmek nélkül

Az ügyész, dr. Halász Ágnes hosszabb időtartamú szabadságvesztés kiszabásáért fellebbezett, dr. Mészáros Dávid kirendelt védő pedig felmentésért vagy eltérő minősítés, illetve enyhítés érdekében. Az ügyész indítványozta P. E. A. letartóztatását, amit a bíró engedélyezett, így a nőt elvezették a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai. P. E. A. arcán nem látszottak érzelmek, közönyösen nyújtotta a kezét az őt megbilincselő őr felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában