Bűncselekmény

2024.02.07. 08:55

Bosszúból megvakította volt barátnőjét

Szon.hu

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a büntetése súlyosítását indítványozta annak a 37 éves férfinak, aki féltékenységből, puszta kézzel nyomta ki volt barátnője szemeit.
A többszörösen büntetett előéletű férfit a Nyíregyházi Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés bűntette, valamint személyi szabadság megsértésének bűntette miatt 20 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy a szabadságvesztés büntetésből feltételes szabadságra nem bocsátható.
Az ítélet szerint a korábban lopás, garázdaság és testi sértés miatt már számos esetben büntetett férfi és a sértett között 2020 júliusában szerelmi kapcsolat alakult ki, mely kiegyensúlyozatlan volt, többször szakítottak egymással. 2022. február elején a vádlott békülési szándékkal kereste meg volt barátnőjét, a nő azonban elutasította a férfi közeledését. Összeszólalkoztak, majd a férfi dühében megragadta a nőt és nyakánál fogva a sértett háza melletti szántóföldre vonszolta, ahol a földre dobta. Ott fojtogatni kezdte, miközben megöléssel fenyegette. A törékeny, 50 kg súlyú nő próbált védekezni, de esélye sem volt a 115 kg-os férfival szemben, aki ezután nagy erővel kinyomta a sértett mindkét szemét. A sérülés olyan nagyfokú fájdalommal járt, hogy a nő elveszítette az eszméletét. Miután magához tért, sikerült visszajutnia a házuk közelébe, miközben folyamatosan segítségért kiabált. A segélykiáltásra a nő rokonai odasiettek, ekkor a vádlott elmenekült a helyszínről. A nő életét az azonnali műtéti beavatkozás mentette meg, azonban a látását mindkét szemére elvesztette, így sérülése maradandó fogyatékossággal gyógyult.
Az ítélet ellen az ügyészség a kiszabott büntetés súlyosítása, a vádlott enyhítés érdekében, míg védője elsősorban eltérő jogi minősítés megállapításáért, másodsorban enyhítésért fellebbezett. 
A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az erőszakos többszörös visszaesőnek minősülő vádlott fegyházbüntetésének súlyosítását indítványozta.
Álláspontja szerint a vádlott korábbi fenyegetéseit beváltva, rendkívüli brutalitással, kegyetlen módon, bosszúból vezérelten követte el cselekményét, mellyel fizikálisan és lelkileg is tönkretette a 22 éves, kisgyermekét egyedül nevelő fiatal nő életét. Mivel korábban erőszakos személy-, és vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt már szabadságvesztésre ítélték, büntetése sem tettével, sem társadalomra veszélyességével nem arányos, a törvény teljes szigorának alkalmazása indokolt.

Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt. - adta hírül szerkesztőségünknek a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában