Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.02.14. 12:22

Kapupánttal verte fejbe a nőt, mert az visszautasította

Nem viselte el a visszautasítást, ezért kapupánttal támadt a nőre.

Szon.hu

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélet súlyosítását indítványozta azzal a férfival szemben, aki egy közel egy kilogramm súlyú kapupánttal többször fejbevágott egy nőt azért, mert nem viszonozta szerelmét.

A vádlottat a Nyíregyházi Törvényszék emberölés bűntettének kísérlete miatt 10 év börtönbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet szerint a vádlottat 2020-ban elbocsátották munkahelyéről, ahol együtt dolgozott a sértettel. A férfi szerelmi kapcsolatot szeretett volna kialakítani a nővel, aki ettől elzárkózott. A vádlott ezt képtelen volt elfogadni, a sorozatos visszautasítás miatt ellenségessé, agresszívvá vált a nővel szemben. 2021. október 21-én délután magához vett egy kb. félméter hosszú, közel egy kilogramm súlyú vas kapupántot, majd a nőre várva nagyobb mennyiségű bort fogyasztott. A sértett 19 óra körül gyalogosan hazafele tartott a munkából, amikor a vádlott a nála lévő kapupánttal hátulról, legalább 5 alkalommal fejbe vágta a nőt, miközben megöléssel fenyegette. A sértett segítségért kiáltott és a táskájában lévő paprikasprayvel a vádlott arcába fújt. A nő segítségére az utcában lakó szabadnapos rendőr sietett, aki a támadót leteperte és a rendőrök megérkezéséig a földön tartotta.

A nő a támadás következtében koponyatörést szenvedett, mely sérülés nyolc-tíz hét alatt gyógyult meg.

A vádlott védekezésében csak a testi sértésre irányuló szándékot ismerte el, következetesen tagadta, hogy tette emberölésre irányult volna. Az ítélet ellen védőjével elsősorban eltérő jogi minősítés, másodsorban a büntetés enyhítése végett fellebbezett. Az ügyészség a büntetés súlyosítása érdekében nyújtott be jogorvoslatot.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a súlyosítás érdekében bejelentett ügyészi fellebbezést fenntartotta, egyben a védelmi fellebbezések elutasítását indítványozta. A vádlott orvul, sötétedést követően, a nyílt utcán hátulról támadta meg a sértettet, akinek életét a közelben lakó rendőr közbelépése mentette meg. A kiszabott büntetés nem igazodik kellően a cselekmény tárgyi súlyához és az elkövető társadalomra veszélyességéhez. A büntetési célok érvényesülése, az általános és egyéni megelőzés érdekében a büntetés súlyosítása, a vádlottal szemben hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés kiszabása indokolt.

Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt - tájékoztatott a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában