Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.03.10. 09:15

Ég a tarló, lángol a nádas és a fű

Pár négyzetméter vagy fél hektár? A vármegyében szinte mindennap riasztják a tűzoltókat szabadtéri tűzhöz.

Bednárik Mónika

Tűzoltás gyorssugárral

Forrás: Fotó: katasztrófavédelmi igazgatóság

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma; országosan a leégett terület nagysága már meghaladja a 7 és fél millió négyzetmétert. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében március elejéig több mint 130 ilyen esethez riasztották a térségbeli tűzoltókat. 

Gyorsan terjed a tűz 

Március 3-án, 4-én és 5-én, három nap alatt 11 helyen kellett beavatkozniuk vármegyénk tűzoltóinak, a tűz több ezer négyzetméternyi területet érintett Tiszavasváritól Ópályin, Tiszarádon át Rétközberencsig – sorolta Rutkai-Dér Vivien. 
A vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője hozzátette: a tavaszi időszak azért veszélyes a szabadtéri tüzeket tekintve, mert amíg ki nem zöldül a természet, nem indul meg a növényekben az intenzív folyadékáramlás, ilyenkor a legkisebb szikra vagy hőforrás is tüzet okozhat, nagy területeken pusztíthatnak a lángok, amelyek a száraz aljnövényzetben és avarban gyorsan terjednek. A szabadtéri tüzek oltását nehezítheti a terület nagysága, hogy a közelben van-e vízvételezési lehetőség, mennyire gazos a terület, s hogy milyen könnyen lehet megközelíteni, a szél pedig tovább hátráltathatja a tűzoltók munkáját. 

A szabadban kelet­kezett tüzek 99 százalékát emberi felelőtlenség okozza Rutkai -Dér Vivien

– A tűzvédelmi szabályok betartásával megelőzhetőek az ilyen tüzek. Ha a jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, a nádas és a tarló, a kerti munkálatok során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos – emlékeztetett a tűzoltó főhadnagy, aki kiemelte: ahol a települési önkormányzat rendeletben engedélyezi a kerti zöldhulladék-égetést, ott is csak az abban meghatározott módon és időben végezhető az égetés. Amennyiben a települési önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, ott tilos zöldhulladékot égetni. Tűzvédelmi és környezetvédelmi szempontból javasolt a növényi hulladék komposztálása vagy elszállíttatása – jegyezte meg Rutkai-Dér Vivien, aki nyomatékosította: a tűzvédelmi előírások megszegése az okozott kár és a veszély mértékétől függően húszezer forinttól akár hárommillió forintig terjedő bírsággal is járhat. 
Megfelelő körültekintéssel, óvatossággal megelőzhetőek lennének a szabadban keletkezett tüzek, melyek 99 százalékát mégis az emberi felelőtlenség okozza. 

Fontos szabályok 

– Aki égetéssel szabadulna meg a zöldhulladéktól, először győződjön meg arról, hogy van-e erre vonatkozó rendelete az adott önkormányzatnak, s ha van, nézze meg, mikor szabad égetni – kezdte a tanácsok felsorolását a szóvivő. 
– Ha engedélyezik az égetést, javasolt egy-két négyzetméteres területen egy kupacba rendezni a száraz növényeket, és megtisztítani a környezetét, hogy a tűz ne tudjon továbbterjedni. Kizárólag szélcsendes időben kezdjen hozzá bárki az égetéshez! Készítsen ki megfelelő mennyiségű oltóvizet és olyan szerszámot, akár egy lapátot, amellyel kordában tudja tartani a tüzet. Nagyon fontos szabály, hogy a tüzet egy pillanatra sem lehet felügyelet nélkül hagyni, s amennyiben feltámadna a szél, a lehető leghamarabb el kell oltani. Ha mégis továbbterjedne a tűz, azonnal értesítsék a 112-es segélyhívó számot – mondta a szóvivő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában