Helyi közélet

2008.08.29. 06:12

Add el magad: csak egy jó önéletrajz kell hozzá!

<p>Lassan vége a nyárnak. A főiskoláról/egyetemről frissen kikerült fiatalok ezt a nyarat még sokan kihasználták a élet-élvezetre, és csak most vetik bele magukat vasul az álláskeresésbe. Néhány tippel segítünk!</p>

A legtöbb helyre már nem elég a magyar nyelvű önéletrajz, kénytelen az ember fia/lánya egy angol változatot is készíteni. Ehhez nagy segítséget nyújthatnak egy angolul kiválóan beszélő ismerős, netán volt angol tanár tanácsai. Érdemes természetesen megpróbálni egyedül kivitelezni az angol nyelvű önéletrajzot - hiszen ha ilyen helyre jelentkezünk nem a szomszéd angol tudására kíváncsiak a munkaadók -, ám átnézetni muszáj a beadás előtt a végzetes bakik elkerülése végett.

Önéletrajz és önéletrajz között is rengeteg különbség van. Van, aki ragaszkodik a hagyományos, születésről, szülőkről, testvérekről is beszámoló, folyó szövegű, hagyományos önéletrajzhoz, de ez már nem valami praktuikus. Akinek kell a munka, az legyen egyértelmű és lényegre törő.

Ahány ház, annyi szokás

Fontos, hogy ahány cég, annyi önéletrajz: mindig alkalmazkodni kell a cég által támasztott feltételekhez, ám történjék bármi: valótlant soha nem szabad állítani! Itt említhető meg a kísérő levél, melyet nem mindenhol kérnek, de egyre gyakoribb. Ebben a motivációs írásban kell bizonyítani a leendő munkaadó felé, hogy a legrátermettebb jelentkezővel áll szemben.

A szakmai önéletrajt felépítése

Ez a - talán leggyakoribb- önéletrajz-típus mindig tényeket tartalmaz és felsoroló jellegű. Ezúttal ezt mutatjuk be a munkakeresőknek...

1.

Első részében a személyes adatokat soroljuk fel: név, születési hely és idő, lakcím (állandó és ideiglenes), telefonszámait - esetlen a családi állapotot is.

2.

A második csoportban a jelentkező iskolai végzettségei szerepelnek. Itt fel lehet tüntetni a a szakokat, a tanulmányi versenyeken elért eredményeket, a diákszervezetekben végzett tevékenységet és - ha van - a fontosabb továbbképzéseket is. Megjegyzendő: az általános iskolát ebből a felsorolásból nyugodtan ki lehet hagyni, szükségtelen.

3.

Harmadik rész: Szakmai tapasztalatok. Itt a különböző munkahelyeket kell felsorolni, méghozzá az egy-egy munkahelyen betöltött pozíciókkal. (Pályakézdőknél: Ha pályakezdő készíti az önéletrajzot, akkor ebbe a csoportba a szakmai gyakorlatokat, az alkalmi munkákat, az iskolában végzett tevékenységeket lehet leírni.

4.

Egyéb képességeké a negyedik pont. Ebben a csoportban szerepelnek a számítástechnikai ismeretek, a nyelvismeretek és a különböző tanfolyamokon szerzett képesítések.

5.

Ötödik pontban érdemes röviden feltüntetni a személyes tulajdonságokat, melyek a megpályázandó állás szempontjából előnyt jelenthetnek, valamint összegezni a szakmai célokat - ambíciókat.

6.

Az utolsó pontban megemlíthetjük a hobbikat, érdeklődési kört, ám csak óvatosan: a túlságosan "művészlelkeket" általában nem értékelik nagyra! 

Kapcsolódó cikkek:

- Vékony Katalin -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában