Helyi közélet

2008.09.30. 12:38

350 gyermek nézheti meg a híres Csülök kutyát

<p>Nyíregyháza - Csütörtökön a tervek szerint a nyíregyházi Bem József Általános Iskolában láthatják a felsősök a Kelet-Magyarországi Speciális mentőegyesület vezetőjének és kutyájának bemutatóját.</p>

Vincellér Tibor érdeklődésünkre elmondta: nemrég jöttek haza Szlovéniából, ahol egy Jubljana melletti településről, ahol a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség rendezte meg a 2-dik bevethetőségi versenyt.

Ez egyúttal vizsga is volt, ugyanis a rajthoz álló 16 csapatból csak 7 kapta meg a minősítést, ebből mi magyarok végeztünk a 4-dik helyen. Erre majd később visszatérek.

A csapat összetétele úgy alakult, hogy a Pest megyei kutató mentő szolgálat egy kutyavezetővel és két kutyával mi pedig Tivai Ildikó és Vincellér Tibor révén két kutyavezetővel és Csülök révén egy kutyával indultunk el.

A nehéz akadályokból álló feladatok megrostálták az indulókat, de tudni kell, hogy a minősített csapatok egy listára kerültek, és ha a világban bárhol egy katasztrófahelyzet után kutyás kutató mentő feladat adódik, akkor a lista sorrendjében kérik fel az indulókat a bevetésre.

A verseny nyolc feladatát 70%-ra kellett teljesíteni, vagy kiesett a csapat.

Miután általában tíz kutya és kutyavezető szükséges egy terület átkutatásához, mi az első tartalék, vagy az utolsó induló csoportot alkotjuk.

Csütörtökön a Bem József Általános Iskolában, szombaton pedig a DOTE Egészségügyi karán rendezett mentőtiszt hallgatók országos versenyén mutatjuk be Csülökkel milyen egy jól képzett kutató kutya.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában