Helyi közélet

2008.09.18. 17:03

Holttest a medence parton Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - A Pest megyei Grissom a Vas megyei Horatioval versengve nyomoz a gyilkos után egy nyíregyházi helyszínen. <dia width="900" height="700" alt="Megkezdődött a Bűnügyi Technikusi verseny Nyíregyházán 2008.09.19."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Megkezd__337_d_tt_a_B__369_n_gyi_Technikusi/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Megkezdődött a Bűnügyi Technikusi verseny Nyíregyházán 2008.09.19." /></a></dia><dia width="900" height="700" alt="Holttest a medence parton Nyíregyházán 2008.09.18."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Holttest_a_medence_parton_Ny_regyh_z_n_2008/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Holttest a medence parton Nyíregyházán 2008.09.18." /></a></dia></p>

Aki nem ismeri a szereplőket, talán nem nézi a kábeltévék legnépszerűbb sorozatait, amikben általában a rendőrök segítői a nyomozati munka alfáját jelentő helyszínelők a hősök. Két napig Nyíregyháza ad otthont a III. Országos bűnügyi technikusi versenynek. A résztvevő húsz megyei csapat tíz állomáson kreált bűnügyi helyszínen végez nyomkutatást, nyomrögzítést. A házigazda megye nem indított csapatot, hanem a legtávolabbi, Fehérgyarmat kapitányságának csapata indul megyei színekben.

A verseny megnyitójában Sógor Csaba rendőr őrnagy üdvözölte a kollégákat, ismertette a szabályokat utána Kozma Péter a Megyei közgyűlés alelnöke üdvözölte a versenyzőket. A rendezők között több egykori és jelenlegi rendőrt sikerült felfedezni, köztük Papp Lászlót, aki a Bűnügyi technikai osztály legendás vezetője volt. Ő az elméleti feladatokat dolgozta ki. A gyakorlati munka forgószínpad szerűen zajlik, így nincs üresjárat. Több emberölés, öngyilkosság vagy gyilkosság helyszíne mellett számítógépes fantomrajz készítés, és kábítószer keresés is feladat.

A versenypálya nehézségéről Sógor Csaba elmondta: úgy gondolom, hogy a verseny szervezése során megpróbáltuk az életből meríteni az eseményeket, van olyan helyszín, amihez hasonló megtörtént Nyíregyházán. Amiben rafináltabb a feladat, amiket összeállítottunk a kollégákkal, azért ilyen, hogy érezzék a versenyzők, nem szabad rutinszerűen dolgozni. Minden helyszín más, nincs két egyforma város, nincs két egyforma elkövető sem. Aki csak a rutinra hagyatkozik, nem tud majd jól szerepelni, és azt szeretném, ha végeznek egy helyszínnel, azt mondhassák, hú de nehéz volt.

- Ez a terv bejött, az első állomások után mindenki megtapasztalta, hogy tényleg kutatni kell a nyomokat. Volt, ahol a védőruhát is fel kellett ölteni, és abban szakszerűen mozogva végezni a nyomrögzítést. Az itt szerzett ismeretek átadásáról Kovács Sándor a MRFK Bűnügyi igazgatója elmondta: amikor szakemberek összejönnek, akkor olyan elkövetési módszereket, illetve ezek felderítési módja a nyomozás során végzett eljárási metodika alkalmazása kerül szóba, amit korábban esetleg nem vettek figyelembe. Ezeken a beállított helyszíneken, egy két kollégával beszélgetve azt mondták, hogy az első két hasonló versenyen nem találkoztak ilyen nehéz beállított helyszínekkel. Egy két kolléga meglepődött, mert rafináltabban állítottuk be a helyszínt, mint amire számítottak. Amikor rendőrkollégák összetalálkoznak, szinte a második mondattól csak a szakmáznak, ilyenkor kerülnek felszínre azok a tapasztalatok, amiket új elkövetési módok leleplezéséből nyertek. Ilyenkor egy telefon és már a többi megye szakembere is tudják, mit hogyan lehet még leleplezni.

Kapcsolódó cikkek:
· Így dolgoznak a helyszínelők! Megkezdődött a Bűnügyi Technikusi verseny Nyíregyházán 2008.09.19. Holttest a medence parton Nyíregyházán 2008.09.18.
· Az elkövetők nyomában Forró nyomon az elkövetők nyomában 2008.08.05. 
· Többen is jelen voltak, mikor meghalt?
· Barbora barátja felakasztotta magát
· Felismerni vélték a holtan talált lányt
· Hasonlóságok - ő az áldozat?
· Magyarország hírei

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában