Helyi közélet

2008.09.11. 07:13

Postánkból: Helyed van itt, apád földjén

<p>Ez a száraz tény, a fiatalok körében még drasztikusabban nő a munkanélküliség, s ami statisztikai számokon túl mutat, számtalan egyéni sorsot és keserű tapasztalatot takar.</p>

„Júliusban az előző hónaphoz képest tizenöt százalékkal többen 11,7 ezren kerültek a nyilvántartott álláskeresők közzé. Közöttük több mint duplájára emelkedett az első alkalommal belépők száma.” – olvasom a Kelet-Magyarországban.

Ez a száraz tény, s ami statisztikai számokon túl számtalan egyéni sorsot és keserű tapasztalatot takar. Sok a kallódó, helyét kereső fiatal ember, én nekik a fiam korosztályának, szeretnék a legőszintébb jobbító szándékkal valamilyen irányt, támpontot mutatni.

Elsősorban a falun élőkre gondolok, ahol a szülők, nagyszülők tudnak adni néhány hektár földet, valamilyen vállalkozás beindításához. Nyilvánvaló, hogy gabonafélék termeléséhez száz hektáros nagyságrend és ötven milliós géppark szükséges, de ez nagyon keveseknek adatik meg. És a három évtizednyi marketing tapasztalatomból a nagy többségnek szeretnék tanácsot adni.

A legelső, hogy ne hallgass szirén hangokra, ifjú ember, mely szerint „az a baj veled, hogy nem akarsz külföldre menni”; ne menj el, helyed van itt neked, apáid földjén. Alaposan gondold át lehetőségeidet, hogy kevéske tőkéddel – amit azért pótolni lehet szorgalommal és kitartással – a mezőgazdaság melyik ágához lenne leginkább kedved.

Nem baj, ha nem szakmád, meg tudod tanulni: végezhetsz tanfolyamot, vegyél szakkönyvet, járass az újságot és kérdezd a tapasztalt szakembereket.
Gondolkodhatsz gyümölcsösbe, telepíthetsz diót (soha nem volt gondunk az eladással) vagy a másik csonthéjast a mogyorót vagy telepíthetsz téli körtét vagy magvaváló szilvát. Ezen a téren sem szabad egy lábon állni, kell két-három fajta termék, de nem több, mert akkor nagyon elaprózod magad.

Arra is ügyelj, hogy az érési időszak ne egy időre essen, mert akkor tudsz saját erővel és családi segítséggel a legtöbbet betakarítani, külső munkaerő nélkül.
Ha zöldség termeléshez lenne inkább lehetőséged, elég jól megfizetik a tormát, a fokhagymát, brokkolit vagy pritamin paprikát. Hűtőházak és konzervgyárak termeltetik ezeket, további feldolgozásra, és biztonságot nyújtó szerződések mellett.

A mezőgazdaság ágazatai közül, ha az állattenyésztést választanád, ajánlom figyelmedbe a kis beruházási igényű kecsketenyésztést, aminek termékei a tej, a sajt egyaránt keresett termék. Kereslet van a házinyúlra és a tönkretett baromfiiparon belül a pecsenyekacsára. Ide tartozik az előzőektől kissé elvontabb méhtenyésztés is, annál is inkább mivel az európai akácerdők egy jelentős hányada hazánkba van.

Bármit is választanál ne amatőr szinten, hanem profi módon csináld és ha van hited és kitartásod, meglásd megjön a szerencse is, tudod a sportba is a jó csapatnak szokott szerencséje lenni. Merj a saját területeden egy nagyot álmodni és ne törődj a mostani koncepcióval, ami azt sugallja, hogy kicsinek kell maradnod.

És ha eljutottál valameddig teleped, birtokod vagy tanyád felépítésébe, akkor húzd ki magad, nézz körbe, hogy igen eddig megcsináltad és meg tudod csinálni a további részét is. Aztán parkosítsd, virágozd ki környezetedet, mert nemcsak dolgozni lehet ott, meghívhatod bográcsolni barátaidat és megkóstolhatják a helyben termelt zöldséget, gyümölcsöt.

Amikor még keresed helyed a világban, ne arra számíts, hogy felvesz majd a profitéhes multi az ő lélekölő szalagja mellé, hogy örök dilemmád legyen minimálbéred beosztása, amiből vagy eszel vagy számláidat fizeted vagy gyógyszert váltasz ki.

Végezetül feladatod is van itt ifjú ember, meg kell védened apáid földjét a karvalytőke kufárjaitól, akik egykor üveggyöngyökért csalták ki a bennszülöttek földjét, most egy-egy színes TV ellenébe férkőznek be az osztatlan közös tulajdonba, hogy aztán elővásárlási jogukkal felvásárolják az egészet. És még ideológiát is találnak ki 20-30 ezer hektárnyi összeharácsolt területükhöz, hogy csak így gazdaságos. Ez egy hazug állítás, ami egyenesen a délamerikanizálódáshoz vezet, az igazság pedig az, hogy az egész Unió átlagában 20 hektár alatt van a családok területe és ezeken szépen megélnek a családi gazdaságok.

- Toldy Kálmán -

Ezek is érdekelhetik