Helyi közélet

2008.10.07. 15:11

„Tegnap hősök kellettek, ma mártírok…”

<p>Újfehértó – Városi szintű civil kezdeményezés keretében ünnepelték az Aradon kivégzett vértanúkat és Batthyány Lajos grófot, hazánk első miniszterelnökét.</p>

Reggel 8 órakor félárbocra eresztetett Újfehértón az országzászló nemzeti színű lobogója. Emlékezett a város és tisztelettel adózott a nemzet hőseinek. A 13 aradi vértanú és hazánk első miniszterelnöke, gróf Batthyány Lajos mellett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc áldozatainak is. Az ünnepi megemlékezés délután, 18 órakor volt a mályváskerti 48-as emlékparkban.

Évről - évre egyre többen vesznek részt a gyertyagyújtással egybekötött ünnepségen. Szervező a Családjaink Jövőjéért Újfehértón Egyesület a hagyományteremtés céljával indította útjára a megemlékezést. A jelenlévőket az egyesület elnöke, Juhász Istvánné köszöntötte. Ünnepi beszédében Béres Józsefné, a Vasvári Pál Tagintézmény történelem tanára felidézte 1849. október 6-át, a hősök alakját, akik tudták, mint mártírokra, szüksége van a hazának rájuk.

A vértanúk előtt egyenként, név szerint, egy - egy égő mécsesnek az emlékmű előtt történő elhelyezésével tisztelegtek a jelenlévők nevében a segédkező gyerekek. Végül egy mécses emlékeztetett mindenkit a Budán kivégzett Batthyány Lajos grófra, hazánk első miniszterelnökére. Az ünnepséget a Szózat hangjai előtt Juhász Gyula Arad c. költeménye zárta, melyet Budai János szavalt el.

A jelenlévők, az ünnepség végén elhelyezték mécseseiket, gyertyáikat, virágaikat az emlékműnél…, mert Újfehértón nemcsak az a fontos, hogy az iskolákban ünnepségek és/vagy iskolarádiós műsorok keretében emlékezzenek a diákok e nap hőseire, hanem váljon ismét mindenki részévé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában