Helyi közélet

2008.11.12. 17:01

Arannyal burkolják be az áruházat Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Jövő júniusra új homlokzatot és hozzá a régi nevét kapja vissza az épület.A hullámzó felület a modern építészeti irányzatot követi. <dia width="900" height="700" alt="Arannyal burkolják be az áruházat Nyíregyházán 2008.11.12."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Arannyal_burkolj_k_be_az__ruh_zat_Ny_regyh_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Arannyal burkolják be az áruházat Nyíregyházán 2008.11.12." /></a></dia></p>

– Amennyiben a november 18-ai tervtanács ülésén jóváhagyják, majd az önkormányzattal a tulajdonos aláírja az együttműködési megállapodást és az engedélyeztetés is lezárul, már jövőre megkezdődhet a Skála (egykori Nyírfa Áruház) épületének homlokzatfelújítása. Veres István, Nyíregyháza főépítésze egy arany színűre festett fémlapokkal borított épület látványtervét mutatva elmondta: egy egészen modern, a 70-es évek elavult dizájnját elvető épület lesz ez a belvárosban. – Azt kértük a tulajdonostól, hogy az áruház homlokzata legyen egysíkban a mellette álló épülettel – teszi hozzá a főépítész –, mert így kialakítható egy kis árkád ott, ahol most a zöldséges stand van. A hullámzó felület a modern építészeti irányzatot követi és illik a főépítész új belvárosról alkotott elképzeléséhez. – Az arany színűre festett lemezeken tűkröződő napfény nem zavarja majd az autósokat, mert a perforált és hullámzó felület megtöri a fényt – kaptuk a választ a veszélyességet felvető kérdésünkre.

Az Intergált Városfejlesztési Startégia fontos eleme, hogy a közösségi célokon és funkcióbővítő beruházásokon túl, hogy az adott akcióterületen megmozgatja a magánerőt is. Ennek része lett, hogy a belvárosban a külföldi tulajdonos is fontosnak tartotta nem átépíteni, de külső megjelentésében mindenképp megszépíteni a város egyik jellegzetes épületét. A konzorciumi megállapodásban szerepel az is, hogy a beruházáshoz meghatározott százalékban az önkormányzat kvótájából támogatást kaphat a tulajdonos. Így találkozik szerencsésen a köz- és a magánérdek.

Ismét Nyírfa Áruház lesz a neve

– Ez év áprilisában, amikor új, külföldi tulajdonosa lett az ingatlannak, már akkor megfogalmazódott, hogy mindenképp szükség van a homlokzat megváltoztatására – ezt már dr. Benedek Viktor, a tulajdonos magyarországi képviselője, a a HBGV-Szabó Ügyvédi Iroda munkatársa teszi hozzá. Ehhez kapcsolódott az a hálás újdonság, hogy a város megkeresett minket azzal, vegyünk részt a belvárost megújító pályázaton. Szerencsésen találkoztak az érdekek – fogalmaz . A több tízmillió forintos felújítás az ütemterv szerint jövő év nyarán elkészül. A munkálatok mintegy három, négy hónapot vesznek igénybe. – Ami talán fontos hír a nyíregyháziaknak – jegyzi meg a képviselő –, hogy az új épületnek régi neve lesz. A Nyírfa Áruház név jelenik meg az új homlokzaton is.

Kapcsolódó cikkek:
· Ha kell, újra aszfaltoztatnak 
· Félresikerült az új díszterem? Félresikerült a nyíregyházi Városháza dísztermének felújítása?! 2008.10.17.
· Ilyen lesz a Búza téri piac: Mi lesz a nyíregyházi Búza téri Piaccsarnok sorsa? 2008.10.16.
· Elválik a házasságkötő fala
· Megnyerő az NYF új arca?
· Megyénk friss hírei ITT!

- Bednárik Mónika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában