Helyi közélet

2008.11.08. 12:00

Chippek csatája

<p>Nyíregyháza - A termékek sokféleségéhez gomba módra szaporodó üzletecskék, üzletek, üzletláncok társultak, amelyek kavalkádjából szépen jutott Nyíregyházára is. Vérmérséklettől függően eltünődhettünk egy-egy újabb áruház nyitásakor. <STRONG>Lefler György jegyzete.</STRONG></p>

Kezdetben volt a Sokol rádió. Nem mondom, kicsit erős kifejezés ez a Biblia évében, ám az elektronika nagy könyvére értve, mégis helytálló. Szóval, kezdetben volt a Sokol rádió – és sokáig más nem is vala. Aztán az élet minden területére özönvízszerűen zúdult az elektronikai ipar megannyi terméke, folyton megújuló, ésszel-pénzzel követhetetlen kütyüje.

Régen igaz volt: amit Misi megtanult, Mihály sem felejti. Ma más világot élünk: az információáramlás olyannyira felgyorsult, hogy a gyermekként elsajátított tudás már nem lépheti át az ifjúkor küszöbét, nemhogy még apakorba érne! E rakétagyorsaság különösen igaz a mikroelektronikára.

Az embernek meg kell olykor magát csípnie (chip-nie) a chipek ekkora világhódításán. Bár az összehasonlítás tekinthető kissé erőszakoltnak is, a kérdés azért feltehető: hol tartana például az egészségügy, ha ugyanolyan mértékben fejlődött volna, mint a mikroelektronika? A termékek sokféleségéhez gomba módra szaporodó üzletecskék, üzletek, üzletláncok társultak, amelyek kavalkádjából szépen jutott Nyíregyházára is. Ki-ki a vérmérsékletétől függően el is tünődhetett egy-egy újabb szakáruház nyitásakor: kell-e még nekünk?

Most viszont arról hallhatunk: több üzletecske, üzlet, üzletlánc kénytelen lehúzni a rollót. Állítólag pont kerül az ElektroPont végére, míg a hiradások szerint az ElektroWorld áruházlánc sem annyira világi már. Kemény harcot vívnak a fennmaradásukért. A chippek csatája ez. Meg a pénzzé.

A miénk csupán az ámulat, meg a kékre festett tizenkettes busz.

- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában