Helyi közélet

2008.11.18. 06:18

Álságos döntés ellen tiltakoznak a dohánytermelők Brüsszelben

<p>Nyíregyháza - Nyírségi dohánytermelők, 352 gazda indul szerdán hajnalban Brüsszelbe, hogy 6 ezer európai dohánytermelővel együtt tüntessen. Tét az európai dohánytermesztés, benne félmillió ember jövője. A SZON élőben számol be az eseményekről.</p>

Brüsszelben tüntetnek szerdán európai társaikkal közösen a szabolcsi dohánytermelők az ellen az uniós kormányzati (bizottsági) döntés ellen, aminek nagyon is belátható következményei tragikus végkifejletet vetítenek előre. Akár meg is szűnhet a dohánytermesztés az Európai Unióban, benne Magyarországon s a hazai dohánytermésnek 80 százalékát előállító Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is, ahol a kedvezőtlen adottságú területeken is több ezer családnak nyújt megélhetést ez az itt már száz éves kultúra.

Az EU országok dohánytemelői két jogcímen kapják a támogatás: a termeléshez kötött és a termeléstől függetlenített részt. Azokban az országokban, ahol a termeléstől teljesen függetlenítették a támogatást (Görögország, Belgium) a Virginia dohány termesztése teljesen megszűnt.

– Ránk is ez vár, ha karba tet kézzel nézzük – mondja egy apagyi dohánytermesztő. Gál Mihály a családja jövőjét félti az új támogatási rendszer bevezetésétől, s ha megy tüntetni az Európa Bizottság székháza elé azt azért teszi, mert szeretné, ha a támogatást nem építené le Brüsszel, s gazdatársak ezreihez hasonlóan továbbra is ezt a tevékenységet folytathatná, ebből élhetne meg a család.

– A jelenlegi támogatásnak csupán a felét adnák oda a termelőknek 2010-2013 között, függetlenül attól, hogy folytatnak-e termelést vagy nem – részletezi a helyzetet Bényei Illés a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének szabolcsi elnöke hozzátéve: – Ennyiért viszont már nem tudják folytatni, ezért kénytelenek lesznek felhagyni tevékenységükkel a dohánytermelők.

Roppan a foglalkoztatási pillér

A WTO tárgyalásokon egyfajta presszió nehezedik az EU-ra. Ez a nyomás az európai mezőgazdasági termelési támogatások megvonására irányul. A másik támadási pont, amelyet igen sajnálatosan éppen az EU adminisztráció hangoztat, hogy az unió nem támogathatja olyan növény termelését, amely az egészségre káros.

A termelők anélkül, hogy vitatnák a dohányzás egészségkárosító voltát, azt mondják: ha Európában egyetlen tő dohányt sem termelnének, az európai emberek dohányzási szokásai attól még változatlanak volnának, s az effajta igényeik továbbra is ki lennének elégítve.

Csak nem Európából – ahol jelenleg az itt felhasznált cigaretta alapanyag csupán harmadát termelik meg, a többit jelenleg is más földrészekről importálják –, hanem a tengeren túlról. Magyarán EU szinten ellehetetlenítjük saját dohánytermelőinket – 8 EU-s országban mintegy 500 ezer embernek, hazánkban 25 ezernek ad munkát jelenleg ez az ágazat – , hogy az így támadt paici űrt azonnal kitölthessék amerikai, afrikai, ázsiai vetélytársaik.

Kapcsolódó cikkek:

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában