Helyi közélet

2010.07.02. 15:47

Egységes parkolási rendszer és zónarendezések

<p>Új szabályok léptek életbe július elsejétől a parkolás rendjében.</p>

Az Alkotmánybíróság tavaly novemberi döntése értelmében idén június 30-tól hatályát vesztette a fizetőparkolással kapcsolatos önkormányzati rendelet, a fizetőparkolás általános kereteit ezentúl átfogó, minden településre, üzemeltetőre egységesen vonatkozó törvény szabályozza. A megyeszékhely fizetőparkolóit üzemeltető Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. is összhangba hozta rendeleteit az irányadó országos szabályozással, amelyet a városi közgyűlés június 28-án egyhangúlag elfogadott.


– A változás távolról sem forradalmi, minimális mértékű kiigazításokat hajtottunk végre a törvényi előírásoknak megfelelően – mondja Szikszay Zoltán parkolási ágazatvezető. A parkolási alapdíjat egy liter 95-ös ólmozatlan benzin árához igazítják, a várakozási területeken az alapdíj legalább felét, de legfeljebb kétszeresét fizethetik az autósok. A maximalizált összegű pótdíj befizetésére 15 nap áll rendelkezésre (megszűnt a 3 napos gyorsbefizetés lehetősége), az autósnak egy napnyi díjköteles időszakba tartozó órák számának megfelelő díjat, plusz két órányi parkolást kell fizetnie. A 15 napon túli befizetés esetén negyvenszeres mértékű a szankció.

Nem lehet késedelmi kamatot felszámítani, a pótdíj kivetése előtt pedig 5, illetve 15 perc türelmi időt kapnak a „jegyesek”. Hagyományos bérlet minimum egy hónapra, lakáskörnyéki minimum negyedévre váltható, a 2000 forintba kerülő intézménykörnyéki bérlet érvényessége pedig 1 tanévre szól.

Sokan visszaélnek a mozgáskorlátozott igazolvánnyal

Továbbra is gyakoriak a mozgáskorlátozott igazolvánnyal való a visszaélések. Jelenleg korlátlan ideig használhatja a parkolóhelyet díjmentesen a kártyabirtokos, büntetés esetén azonban utólagos bemutatására nincs mód, ugyanis az igazolvány névreszóló, nem pedig rendszámhoz kötött. Zónarendezések is történtek: összevonták a kiemelt és 1. zóna kizárólagos területbérletét (126.000 Ft/év), a 2. zónában 84 ezer forintot, az egyéb, nem díjköteles területen 42 forintot kell fizetni.


Szikszay Zoltán ágazatvezető cáfolta lapunk értesüléseit, miszerint azért (is) épül parkoló az Északi temető melletti Alfi-Ker áruház előtti park helyén, mert a városvezetés rövidesen fizetőssé kívánja tenni a körúti leállósávokat. – Díjfizetési kötelezettség kizárólag olyan várakozási területre és időszakra rendelhető el, amelyen az adott időszakban a parkolásra alkalmas helyek átlagos foglaltsága legalább 70 százalékos, így kizárt, hogy napirenden lenne ilyen szándék – kommentálta felvetésünket.

 - Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában