Helyi közélet

2010.07.13. 12:05

Kisvárdai Vár–tó és környéke

<p>A kisvárdai várat egykor vizesárok védte. A mocsaras terület természetes védővonalként szolgált, a vár déli oldalán, a város felőli részen található a háromhektáros Vár–tó.</p>

A télen levágták és összetakarították a nádat. Az olvadást követően nagyon gazos lett a tó vize, mely a jó idő beköszöntével rohadásnak indult. A víz felszínét most centiméteres zöld, összefüggő nyálkás uszadék borítja.

AWWF Magyarország a „kisvizek védelme” program keretében jelentős anyagi ráfordításával 2001–ben létrejött, a Vár melletti biológiai mikrokörnyezetet bemutató tanösvény. A város önkormányzati képviselő–testülete, 2003 júniusában, a Vár-tó és tanösvény hasznosítására vonatkozó cselekvési programot hagyott jóvá oktatási intézményei számára. A „Természetet” megtanulni csak a természetben lehet, pedagógiai alapelv céljaként megfogalmazottak szerint, a vár–tó és tanösvény adta lehetőség a legjobb, a környezet és természetbarát magatartás kialakítására.

A természetben tanulva

Az elkészített program szerint, fokozott gondot kellet volna fordítani a tanösvény és szűkebb környezetének tisztaságára, a növénybiológiájának, fajainak bővítésére, az elpusztultak helyett újak telepítésére. Mindezen feltételek biztosításához az önkormányzati képviselőtestület biztosította volna az anyagi támogatást. A munkát a város oktatási intézményének tanulói adták volna. Egy városi szintű alapítvány létrehozását is terve vették, melynek bevételét a természetvédelemre és erre a területre használták volna fel.

Fákkal, bokrokkal fejlesztették volna a tanösvényt, ahova interaktív fajátékokat készítése, valamint a különböző madaraknak más és más madáretető elhelyezése szerepelt a tervekben. Betervezték a szemetesek (most már az sem található) gyakoribb ürítését. A napokban fehér–feketére festett beton oszlopokkal akadályozták meg a zöld felületen való parkolást. A Vár út és a Városmajor út közötti átjáró lezárását nem végezték el, hogy autóval ne lehessen közlekedni az egyik utcából a másikba. Így továbbra is nagy forgalmat bonyolít le, a gyalogosoknak készült bitumenes járdaszakasz. A forgalom mostanában pedig egyre növekszik. A tervekben szerepelt még a Vár utca felől híd építése.

Csak program maradt

Sajnos a cselekvési program csak program maradt. Eltűntek a kihelyezett tájékoztató táblák, s elhordták a kialakított „osztályterem” padjait és tanári asztalát. Az eltelt idő alatt a Vár–tó szépsége megmaradt. A környezetről való emberi gondoskodás helyett, azonban az emberek rombolásának keze nyomait (az elmúlt napokban egy fiatal fát vágtak ki, derékmagasságban ismeretlenek, az aszfaltozott járda mellett) viseli napjainkban, a tanösvény és környéke. A vár nyugati oldalán lévő tónál (a vár és a faházak között) szépen kialakított, s rendbe tett tó és sétány, környezetbe illő kialakítása az erre járók elismerését vívta ki.

A közelmúltban az egyik önkormányzati ülésén foglalkoztak a Vár környékének hasznosíthatóságával, a jelenlegi helyzet felmérésével s a hogyan további feladataival. Minek?– amikor már egy hét éve meghozott önkormányzati döntés (2003 júniusában) sem lett megvalósítva.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában