Helyi közélet

2010.08.27. 16:39

Absztrakt kapuszobor a Nyíregyházi Főiskolán

<p>Babosi György v@rosvitás levelezőnk azt írta, a Nyíregyházi Főiskola bejáratánál egy érdekes valamit fedezett fel, ami piros és kék, lemezekből van, kapuszerűség, vagy híd (?) és elég absztrakt alkotásnak tűnik.</p>

„Azt reméltem, csak a gólyák miatt készült alkotás, de visszafelé láttam, hogy rendesen be van a földbe dolgozva. Nyugtasson meg valaki, hogy ez csak egy ideiglenes „alkotás"! Dr. Daragó László reagált a levélre, s azt kérdezte: vajon milyen lehetett a többi induló látványterve? És muszáj volt nyertest hirdetni? – tette fel a kérdést. Takács Eszter azt írta: nem találta volna ki, hogy ez az össze-visszásság mi is akar lenni. „Komolyan mondom, az eszem megáll, hogy ez lett a nyertes pályázat! Akkor milyen lehetett a többi? Egyáltalán: miért nem jó egy kapubejárónak egy kapu? Persze nem holmi falusias, hagyományos kapura gondolok. Mindenesetre elismerésem a tervező fiatalembernek, hogy ezt kiagyalta. Az is lehet, hogy az ifjúság már ilyen absztraktnak, kicsit modernebbnek látja a jövő dolgait, építményeit? Azt hiszem ehhez már nem fogok felnőni” – írta Takács Eszter.

Cservenyák Katalin pedig azt: „Én a múltkor megmondtam, megfogadtam, megígértem, hogy mostantól minden tetszik. Ez a kapu is tetszik. Illik a környezetbe. A zöld erdőben nagyon jó lesz majd az élénk piros és kék, mert ha mondjuk erre téved majd egy óriás, fogja tudni, hogy húzza be a nyakát, különben beveri a fejét. Köszönhetően Babosi György szokásos gondosságának, rákattintottam a neten, így elolvastam a méltatást is. Alázattal meghajlok a művészet előtt. És most már tökéletesen értem, hogy Sebestyén Sándornak, akinek az országban, a világban számtalan helyen állnak szobrai, aki itt élt, itt alkotott köztünk, aki egy hihetetlenül tehetséges művész volt, aki még képes volt embert emberként ábrázolni – miért nincs a mai napig szobra Nyíregyházán. És gyanítom, már nem is lesz. Sajnos. Ez a pazarlás” – zárul a levél.

Látták, tetszik, marad

– Míg Magyarország városaiba nem megszokott, addig Finnország tele van ilyen alkotásokkal – mondta lapunknak dr. Jánosi Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola rektora. A PPP konstrukció részeként elkészült kapuszobor nem csak a bíráló szakemberek, hanem a rektori tanács tetszését is elnyerte, változtatást csak a felirattal kapcsolatban kértek. – Az alkotás szimbolikusan a starthelyzetet, a főiskolások útnak indulását is kifejezi – fogalmazott Jánosi Zoltán, aki szerint a kapuszobor megítélése szokás dolga, itthon ezt a fajta művészi formanyelvet még nem ismerik, talán ezért utasítják el.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában