Helyi közélet

2010.08.17. 18:08

Sorsukra váró pala-hegyek

<p>Az önkormányzatoknak nincs pénze a veszélyes hulladék elszállítására.</p>

Mint ahogy arról többször beszámoltunk, a június közepén megyénkre lecsapott vihar hatvan településen összesen 2300 lakóingatlanban, száz középületben és egy templomban tett kárt, de az erdőkben és a mezőgazdasági területeken is hatalmas pusztítást okozott, sőt, temetőket is tönkretett. Több ezer tetőt rongált meg a hatalmas szél, s több száz tonnányi hullámpala és síkpala ment tönkre, s került az udvarokra, utcákra, közterületekre.

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a természeti csapást követően körlevélben arra kérte az önkormányzatokat, hogy a veszélyes hulladéknak minősülő palát gyűjtsék össze, s tárolják szilárd talajon. Ezt a helyhatóságok meg is tették, s bár több, mint két hónap telt el a pusztító vihar óta, a hulladékkal azóta sem történt semmi. Van, ahol kisebb dombot, máshol hegyet létrehozva, összegyűjtve vár arra, hogy megsemmisítsék, ám a településenként több milliós, egyes esetekben több tízmilliós költséggel járó elszállításra sem a lakosságnak, sem az önkormányzatoknak nincs pénze.

Nincs pénz a veszélyes palák elszállítására

– Kijelöltünk egy területet a palák összegyűjtésére, s ez a munka folyamatos, most is tart. A lakosságot tájékoztattuk arról, hogy az elszállításig biztonságos helyen tárolják a palatörmeléket. Az önkormányzat szeretné a palát összegyűjteni, mert ha a lakosságra bíznánk, akkor félő, hogy cserép és másfajta hulladék is lenne benne. A legnagyobb gondot számunkra az jelenti, hogy a pala elszállítása és végleges elhelyezése a becsült számítások szerint 12 millió forintba kerülne, ennyi pénze meg erre a célra nincs az önkormányzatunknak – mondta el érdeklődésünkre Vitkovics Béla, Geszteréd polgármestere. Tovább...

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában