Helyi közélet

2010.10.05. 12:46

Szigorítanak az autópiacon

<p>A rendelet a független ügynöki tevékenységet folytató hitelközvetítőkre vonatkozik.</p>

„Október elsejétől kizárólag képzett, vizsgával rendelkező független ügynökök közvetíthetnek hiteleket, lízingszerződéseket az autókereskedésekben”. Ennyi a friss hír, ami ebben a formában nem igaz. Valójában a pontos dátum 2011. január elseje, október elsejéig csak azt kellett a kereskedőknek eldöntenie, hogy banktól függő, avagy független ügynökök akarnak lenni. Az autós szakma szerint ez újabb csapás rájuk nézve, míg a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyelete a piac tisztulását, jobb tájékoztatást és nagyobb biztonságot vár az intézkedéstől. Eddig nagyjából 500 ilyen kérelem érkezett és 250 új engedélyt adott ki a PSZÁF. A visszhangokból arra lehet következtetni, hogy a használt- és újautó-kereskedők egységesen bírálják az új szabályozást. A felügyelet egyébként azt reméli, hogy a jövőben a változtatásnak köszönhetően kevesebb autóhitel dől majd be.

Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke keddi sajtótájékoztatóján megjegyezte, hogy
a finanszírozás és a gazdasági helyzet változását a lízing piac jobban megszenvedte, mint az újautó-értékesítés. Az érvényben lévő új hitelközvetítői jogszabályról kifejtette, hogy hiába küldik el a kereskedőket egy három hónapos tanfolyamra, nem tudja eldönteni, hogy melyik ügyfélnek adhat hitelt autóvásárlásra, és melyiknek nem. Elmondta, a 700 kereskedésből napjainkban 40-50-nek van független hitelközvetítői engedélye a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől, így csak ezek adhatnak el több bankon keresztül hitelre autót. A többiek azonban csak egy bankon keresztül értékesíthetnek hitelre gépjárművet.

– A rendelet a független ügynöki tevékenységet folytató hitelközvetítőkre vonatkozik, vagyis azokra, akik több bank ajánlatát is közvetítik a vásárlók felé. A függő ügynökök kizárólag egy pénzintézet ajánlatát jogosultak kiadni, náluk nincs szükség a vizsgára – reagált Csősz László, a Csősz-Platán cégcsoport ügyvezető igazgatója. – Természetesen az ügyfelek magas szintű kiszolgálásának érdekében cégcsoportunk több bank ajánlatát is kínálja vásárlóinak a továbbiakban is. Eddig is magasan képzett szakemberekkel végeztük tevékenységünket, ezért úgy gondolom, hogy érdemi változást nem fog hozni az új rendelet.

– Értékesítőinknek és vezetőinknek képzésen kell részt venniük, amely igen komoly anyagi megterhelést jelent az autókereskedelemmel foglalkozó cégek számára. Az ügyfelek eddig is megkapták a megfelelő tájékoztatást a hitelükre vonatkozóan, de ilyen mértékű árfolyamváltozásokra senki nem számított, a hitelek bedőlésének okát inkább ebben keresném. Ettől függetlenül az engedélyek megkérését és a képzések beindítását megkezdte cégcsoportunk – jegyezte meg végezetül Csősz László.

Használtakat készpénzért

A hitelre vásárolt kocsik száma 90 százalékkal csökkent a válság előtti időszakhoz képest. Új autót ugyanis többen vettek hitelre, míg a használtakat szinte mindenki készpénzért veszi meg. A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke szerint az 500 ezer és másfél millió forint közötti használt kocsik a legkeresettebbek. A 3-5 éves, sérülésmentes autókat viszik a legtöbben, ezekből azonban egyre kevesebb kapható a kereskedésekben.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában