Helyi közélet

2011.01.04. 10:15

A fekete macska látszott, de a Nap nem

<p>Nyíregyháza - Kedden délelőtt 9 óra 30 perc körül részleges napfogyatkozást láthattunk volna az ország területéről, ha a sűrű felhőtakaró ezt meg nem akadályozza.</p>

Azt az átlagos olvasó már tudja, hogy a Napfogyatkozás nem titokzatos égi jel, csupán egy a Föld-Nap-Hold hármas olyan állapota, amikor egymáshoz képest történő mozgásukban a Hold bekerül a Föld – Nap vonalba, és emiatt eltakarja előlünk a fényt. Nem túl ritka jelenség, bár mi várhatunk négy évet, hogy ismét remény legyen a különös látványra, csupán annyi történik, hogy a Hold által kitakart sáv vagy látszik a Földön vagy nem, és persze nem minden földrajzi ponton. Pár éve már átéltünk teljes napfogyatkozást a mostanit megpróbáltuk képalkotó eszközzel rögzíteni, de sikertelenül. Pedig egy olyan infravörös kamerát alkalmaztunk, amivel elvileg a felhőkön át is érzékelhető a Nap fénye, de a felhők győztek.

Infravörös teszt

Tesztüzemben egy sötét sarokban elbújó fekete macskát vettünk fel, az sikerült, de a hozzánk legközelebb lévő csillag fényét csak nagyon szórtan érzékeltük, a nap pontos helyét még meghatározni sem sikerült. Azért az infravörös fény leleplezte Mirci cicát, nem igazi fekete, mert a csíkjai itt látszanak, csupán látható fényben fekete.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában