Helyi közélet

2011.03.12. 12:43

Emléktáblát avattak dr. Megyery Gézának

<p>Kemecse - Dr. Megyery Géza mind emberként, mind bíróként teljes és tartalmas életet élt, példát mutatott az elkövetkező generációknak.</p>

Egy újabb emléktáblával lett gazdagabb szombaton Kemecsén a római katolikus templom. A helyi katolikus plébánia, a város önkormányzata, a megyei önkormányzat, a megyei bíróság és a Megyery család közös összefogásával márványlap emlékeztet immár vasmegyeri dr. Megyery Gézára, aki Kemecsén született 1846. szeptember 20-án, s Budapesten  halt meg 1930. május 13-án.

 

Az emléktábla-avató ünnepségen Lipők Sándor polgármester köszöntötte a vendégeket. Mint elmondta, Kemecse nem feledte el sohasem azokat a nemesi – Megyery, Répásy, Mikecz – családok tagjait, akik fontos szerepet játszottak a település, a megye vagy az ország életében. Dr. Megyery Géza felsőházi tag, kúriai bíró emlékére 2008 márciusában már rendeztek helytörténeti konferenciát, illetve a kegyeleti parkban fel is avatták a felújított síremlékét. A város vezetője szavatartó, szilárd jellemű emberként jellemezte dr. Megyery Gézát, aki nemcsak kora bírói karának volt példaképe, de az elkövetkező nemzedékeknek is. Sőt, munkásságával és életével mindenki számára példakép lehet a Nyíregyházi Királyi Törvényszék és Esküdtszék egykori elnöke.

A Megyery család nevében az ükunoka, Megyery-Horváth Attila köszönte meg mindazok segítségét, akik közreműködtek az emléktábla megvalósításában.

Felidézték dr. Megyery Géza emberi nagyságát



Komiszár Dénes helytörténész – aki könyvet is írt dr. Megyery Gézáról –, az ünnepségen felidézte a Lipót rend lovagjának, Kemecse díszpolgárának emberi nagyságát. Utalt arra, hogy dr. Megyery Géza mind emberként, mind bíróként teljes és tartalmas életet élt, így magáénak érezhette Pál apostol szavait: „A jó harcot megharcoltam, a pályát végig futottam, hitemet megtartottam. Készen vár rám az igazság győzelmi koszorúja”.

 

Az ifjú helytörténész szólt arról is, hogy dr. Megyery Géza még idős korában is állandóan feljárt Budapestre az Országházba a felsőházi ülésekre. Ennek a hivatástudatnak lett az áldozata, ugyanis 1930. május 4-én az Erzsébet körúton elgázolta egy villamos. Földi maradványait 1930. május 15-én szentelték meg a Kerepesi úti temető halottasházában, majd másnap Kemecsén. A szombati ünnepség helyszínéül szolgáló római katolikus templomban ravatalozták fel, amely igencsak kicsinek bizonyult a gyászolók magas száma miatt, hiszen egy egész vármegye vett búcsút nagy halottjától. A gyászmisét a rokon Kriston Endre egri püspök celebrálta, akinek már van emléktáblája a templom előterében. Az azzal szemben lévő falra került fel most az új emléktábla, így dr. Megyery Géza kúriai bíró és Kriston Endre püspök újra összekapcsolódnak sorsukkal, hitükkel a templomban – fejezte be beszédét Komiszár Dénes.

Dr. Megyery Géza emléktábláját Megyery-Horváth Attila és dr. Gyulai Gábor, a megyei bíróság elnöke leplezte le, majd az emléktáblát megszentelte dr. Seregély István érsek, aki utána hálaadó szentmisét is tartott.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában