Helyi közélet

2011.04.19. 13:54

Hogyan védjük értékeinket? Az én házam az én váram!

<p>Azt, amit nagy nehézségek árán sikerült megvenni, szeretnénk a tolvajoktól megóvni, ezért ki így, ki úgy próbálja védeni portáját, lakását.</p>

A megelőzés hatékony, ám gyakran nem olcsó. Mit tegyen az, aki családi házas övezetben lakik? Akinek legalább 3 méter magas fal veszi körbe a portáját, még annak is van tartani valója a betörőktől. Tanácsos a bejutást a lehető legjobban megnehezíteni, ha már teljesen megakadályozni nem lehet. A kerítésen belül érdemes gyorsan növő sűrű, tüskés cserjét telepíteni. Az már hagyomány, hogy a kerítés tetejét üvegdarabokkal szögekkel rakja ki a tulajdonos, ám ha ide fel is kapaszkodik a hívatlan látogató, egy széles bozótot átugrania már balesetveszélyes, kijutni pedig ugyanitt biztosan nem tud.

A kerítésen belül hasznos társ a kutya. Sajnos a képzetlen és mindenkire acsarkodó buta eb félrevezethet, könnyű becsapni mérgezett étellel elkábítani, ezért pár órás képzésen vegyen részt a házőrző, hogy ételt csak a tulajdonostól fogadjon el, és akkor ugasson, amikor tényleg baj van. Az is segítség, ha a kutya bent alszik a házban, a betörő nem tud hozzáférni, de jelezni tud az eb. Ott, ahol nincs kőkerítés, a drótkerítésen belül a sűrű bozót ugyancsak ajánlható, mert a belátást akadályozza (nincs módja a tolvajoknak a lakók mozgását, a megszerezhető vagyontárgyakat felderíteni) a kijutást ugyancsak jelentősen nehezítjük, így ha a tolvaj letesz a behatolás szándékáról, elértük, amit akartunk. Ha már bejutott a portára a tolvaj, további csapdákat állíthatunk neki.

Nem tanácsos áramot vezetni a kerítésbe

Ami nem tanácsolható, az a hálózati 220 volt kábeles kivezetése, azonban ha már kábel, akkor van egy egyszerű, de biztos módszer, a botlózsinór. Ezt a portán belül, a kerítést, illetve az azt takaró sövénytől két lépésnyire általában damilból húzzák ki nagyjából 25-30 cm magasban lévő földbe leütött horgas végű kampókon át. A végét meg kell feszíteni, az elejére pedig egy régi autókürtből és egy akkumulátorból, valamint pár reflektorból álló rendszert építhetünk ha lehet olyan magasra, hogy a földről ne érhesse el senki. A behatoló nekimegy a damilnak, elrúgja azt, a végén kiakasztott szál elszakadva vagy leakadva nem feszíti a riasztó rendszert és egy időben szólal meg a kürt és világít a lámpa. A leleplezett behatolóra ez felhívja a figyelmet, vagy a tulajdonos, vagy a szomszéd hívhatja a rendőröket, polgárőröket. Modernebb változatai a mozgásérzékelős reflektorok, ezeket azonban eléjük repülő madár, a földön szaladgáló macska vagy kutya beindíthatja, a téves riasztások után pedig a gazda megunja az egészet és kikapcsolja a rendszert. Itt az ellenőrzött terület behatárolása segítheti a védekezést. Árnyékoló lap, vagy a megfigyelt terület szögének állítgatásával lehet eljutni az ideális pozícióhoz.

A lakótelepeken a társasházat hidraulikus ajtózáró védi, de a felelőtlen lakók mellett bejuthat a lépcsőházba idegen is. Bátran nézzenek szembe a gyanús alakokkal, kérdezzenek rá kihez jöttek, ha a keresett személy otthon van, jelezzenek a kapucsengővel, vagy kaputelefonnal, és a tulajdonos beengedi a látogatót, ha pedig nincs otthon senki, akkor nincs ok a lépcsőházba bemenni. Ha gond akadna, kérdezzük meg a vendégtől - hívjak rendőrt, hogy eloszlassuk a félreértést – erre a legtöbb gyanús alak inkább morgolódva távozik.

A szúnyogháló a betörő ellen nem véd

A sarkalatos pont mind a családi ház mind a panel lakás esetében a bejárati ajtó. Csakhogy a családi házba az ablakokon át (esetleg picéből, garázsból) is bejut aki be akar jutni, erre a kánikula idején van sok példa, amikor egy a szellőzés és a huzat miatt nyitva hagyott kis méretű WC ablak, pince ablak elég a besurranó érkezéséhez. Ezekre is szereltessünk rácsot! A rendőrség számtalanszor megerősítette, hogy a szúnyogháló csak a szúnyog ellen jó, a betörő ellen nem véd! Az első emeletig még az erkélyek is behatolási pontként jöhetnek szóba. Itt sem baj, ha védekezünk. Elég egy kihúzott damil, aminek a végén a felmosófára akasztott vödör van, aki leborítja nagy zajt okoz, és hamar menekülőre fogja a dolgot.

Az igazi betörés, az ajtónyitással végrehajtott behatolás. A legolcsóbb lakótelepi lakások ajtajában egy gyorsan cserélhető betétű hengerzár van, amire még az interneten is találunk videót, hogyan lehet egy görbe vas és egy kihajtogatott hajtű segítségével kinyitni. Ez finom munka, gyorsabb és durvább a zártörés, amikor az ajtóba épített hengerzárat egy speciális idommal, vagy egy fogóval megroppantják. A robosztus külső vékony belsőt takar. A zár alsó, elforduló nyelv része alatt alig 3 milliméter vastag a betét. Amikor ezt elroppantja a behatoló el tudja fordítani a zárbelsőt és Szezám tárulj! Sokan esküsznek a heveder zárra, ami egy olyan eszköz, hogy a tolórúd az ajtókeret két oldalán fut be a tokba, ám ennek a közepe is hengerzár. Ha rá tud fogni a betörő, akkor ezzel is elbánik, ezért itt kell megakadályozni a betörést. Már lehet kapni külön is olyan zártakarót, ami belül van rögzítve, kívül pedig azt védi, hogy az ajtótokból kilógó hengerzárra ráfogjanak. Ha csak egy milliméterre lóg ki a betét, arra nem tud ráfogni a jómadár.

Ha már ide is bejutott, akkor mi védhet még? A bent elhelyezett riasztó. Nem túl drágán lehet kapni olyan elektronikus eszközt, ami az ajtóra felszerelve ad jelet. Ezt egy bent elhelyezett mobiltelefon fogadja, és felhívja az előre beírt telefonszámot. Egy ilyen eszköz önmagában nem drágább mint 20 ezer forint, a hozzácsatlakozó telefon egy régi, már nem használt darab is lehet, egy a lényeg, legyen Bluetooth csatlakozási lehetősége, valamint egy SIM kártya, aminek pre pay előfizetése egy évre sem több mint 3-4000 Ft. Híváskor a tulajdonos, vagy egy biztonsági cég embere indulhat a portához, hogy tetten érje a tolvajt. A rendszert a hálózati áram lekapcsolása sem akadályozza, mert az indítójel olyan eszközben van, aminek az energia tartaléka fél év, a telefon pedig a hálózati töltőn feltöltve még napokig bír riasztani.

Emberi erőforrás

A legjobb, ha a szomszédokkal kiegyensúlyozott a kapcsolat. A régi üdülők vagy a lépcsőházban lakók ismerik egymást, tudják, ki mikor van távol, kihez jött váratlanul távoli rokon, vagy gyanús soha nem látott rokon. Figyeljék meg alaposan merről, mivel jöttek, hányan vannak, hogyan öltöztek, beszélgetés közben figyeljenek a beszédhibákra, tájszólásra, járáshibára, tartásra. Egy jó személyleírás sokat segíthet. Még nagyvárosokban is gyakori, hogy egy csöndes kertvárosi részen egymást figyelve közösen védik az értékeket a szomszédok. Általában tudjuk, ha valaki hosszabb időre elmegy, ilyenkor úgyis szól valaki a másiknak, hogy öntözze a virágokat, adjon enni a háziállatoknak. Nem baj, ha látható mozgással, a lámpák kiszámíthatatlan időpontokban történő fel lekapcsolásával a figyelőket megzavarjuk.

Sajnos előfordul, hogy a betörőket tippadók segítik, de ha mozgással kiszámíthatatlanná tesszük mikor üres a ház, elkerülhető a betörés. Van olyan biztonsági cég is, ami ugyanilyen mozgással riasztja el a betörőket a behatolás szándékától is. Ennek a költségétől nem kell megriadni, nem túl drága, és ha egy két hetes tengerparti üdülés költsége mellé tesszük, talán tíz százalékos pluszt jelent a nyugalom.

És ha mégis

Sajnos minden védelem ellenére előfordulhat, hogy valaki bejut a házba és önkéntes gyűjtésbe fog. Értékeinket még ekkor is védhetjük, nem túl nagy összeg egy zárható, falba épített biztonsági kazetta, amiben a kisebb elektronikus eszközök és az ékszerek elférnek. Mindent tanácsos lefényképezni, külön lapra felírni az azonosító jeleket, számokat javítások sérülések nyomait. A nyomozás során elrendelt tárgykörözés hatékonyabb, ha van mit megmutatni a szóba jöhető zálogházaknak, ékszerészeknek, még az is előfordulhat, hogy egy orgazda látja meg a fotókat és eláll a vásárlástól, látva, hogy forró áruról van szó.

A csatolt videón egy kicsit vágtunk, mert nem szeretnénk, a ebből sikerülne egyik másik betörőpalántának a hiányos képzettségét feljavítani!

- Pusztai Sándor -

www.hisecajto.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában