Helyi közélet

2011.05.25. 14:55

Megmenteni a nemzeti kisipart

<p>Géresi országos alelnök, a kormány támogatást ígért az iparosoknak.</p>

Földindulásszerű változásokat hozott a tisztújítás az Ipartestületek Országos Szövetségének keddi, programalkotó közgyűlésén, tudtuk meg az Iposz megyei szervezetének elnökétől. Géresi Józsefet - az elnök Szűcs Györgyön kívül - egyedüliként választották meg újabb 4 évre eddigi alelnöki tisztségébe, a régi országos vezetőség tagjai közül.

A régi-új alelnök - aki a legnagyobb bizalmat élvezte a küldöttek részéről - szerdán már Nyíregyházán számolt be lapunknak a közgyűlésen történtekről. Mint elmondta: a budapesti iparos rendezvényen részt vett a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Szatmáry Kristóf hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelten kezeli a vállalkozások támogatását, a munkahelyteremtést, s mivel a munkahelyeket döntően a kis- és középvállalkozások teremtik, ezért nekik ad lehetőséget a kormány gazdaságpolitikájában.

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a vidékfejlesztésben az iparosoknak is helyük van, a vidékfejlesztési programban megjelentek az élelmiszer-feldolgozást, illetve a turizmust támogató pályázatok, amelyeken a vidéki iparosok is indulhatnak.

Nehezen jutnak fejlesztési forrásokhoz

Géresi közgyűlési beszámolójából felidézte: olyan  szolgáltató típusú szövetséget szeretnének idehaza is megvalósítani, amilyenekkel a legszervezettebb európai uniós országokban lehetett eddig találkozni. Az IPOSZ egyetért a kormánynak a megyék, s azon belül az egykori járások szerepének megerősítésére irányuló szándékával, hiszen a többre képes ipartestületek székhelyei is ebben a rendszerben lettek kialakítva. Meg kell menteni a magyar nemzeti kisipart, s ehhez azt az elismertséget s támogatást, ami minden értéket előállítónak kijár ebben az országban, meg kell kapniuk!

A vállalkozók egyébként közgyűlési hozzászólásaikban szóvá tették, nehezen jutnak hozzá a fejlesztési forrásokhoz a családi- és mikro vállalkozások. Kifogásolták, hogy az ellenőrzésekkor a hatóságok továbbra is a szabályosan működő vállalkozásokat ellenőrzik, s nem foglalkoznak az illegálisan tevékenykedő cégekkel. Élő problémának nevezték a körbetartozást, és hogy jogszábolyokat be nem tartó, tartozásokat maguk után hagyó vállalkozások tudnak új céget alapítani, tovább tevékenykedni.

Szűcs György, az IPOSZ elnöke a következő évek programjával kapcsolatban kiemelte, a már kialakult szolgáltató ipartestületek a gazdasági térségek, a helyi piacok fejlesztésének elősegítéséért fognak dolgozni. Szakképzési koordinátorok alkalmaznak a megyékben, indulnak a jogpont hálózat további működtetésére kiírt uniós pályázaton. Javasolják, hogy az iparos mestereket támogassa az állam az ipari tanulók képzéséhez szükséges eszközök beszerzésében. Szeretnék elérni, hogy a duális képzés során a frissen végzett ipari tanulók számára induljon egy éves gyakornoki program, hozzájárulva a munkahelyek megőrzéséhez.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában