Helyi közélet

2011.06.25. 11:44

Kalandos tapasztalatcsere Ausztriában

<p>Szatmári és beregi polgármesterek vettek részt az ausztriai szakmai tanulmányúton.</p>

Szatmári és beregi polgármesterek elsőként vettek részt együtt szakmai tanulmányúton a Kalandakadémia Egyesület szervezésében. Az ausztriai Sauwald és Pramtal Leader régiók felkeresése nem csak itthon is hatékonyan alkalmazható jó gyakorlatokkal ismertette meg a résztvevőket, de egyben hozzájárult ahhoz, hogy Szatmár és Bereg történelmi együttműködése újra lendületet kapjon.

– Világtrend, hogy a helyi- és tájtermékek egyre népszerűbbek, nő a kereslet a hungarikumok iránt, ugyanakkor vannak évek, amikor a kiváló minőségű szabolcsi almát, szilvát a fán hagyják a gazdák, mert olyan árat kínálnak érte, amiért nem érdemes leszedni. Sőt, inkább kivágják a termőképességük csúcsán lévő fákat, hogy metszésre, gondozásukra ne kelljen költeni – mondta Szűcs Julianna, a Kalandakadémia Egyesület program koordinátora. 

A Sauwald régió terménye a burgonya, amit szintén dömpingáron árusítottak még 10 évvel ezelőtt a multinacionális kereskedők számára, amíg egy kiemelkedően sikeres európai uniós projekt keretében meg nem találták azokat a marketing módszereket, melyek segítségével közvetlenül értékesítve jelenleg három-ötszörös áron kel el a termény. Sauwald Ausztria burgonyarégiója lett a kormányzati szinten koordinált 130 „Kóstold meg a Régiót” terület (Genuss Region) közül. Emellett a Sauwald és Pramtal a gazdaságok vendéglátóiparba, turizmusba való bekapcsolása tekintetében is élenjár „Európai Uniós Bemutató Terület”. A tanulmányút résztvevői olyan tapasztalatokat tudtak első kézből átvenni, amelyhez az osztrák kollégák 10-15 éves útkeresése vezetett.  

– Az osztrák régiók megismerése szembesített bennünket azzal, hogy két ennyire hasonló terület, mint Szatmár és Bereg, az európai jó gyakorlatra építve csak közösen lehet sikeres a mezőgazdasági termékek piacra vitelében és a Tiszára épülő turizmusban – említette Szécsi Szabolcs, Tarpa polgármestere.

A tanulmányút résztvevői megismerhették a 17 helyi gyűjtemény, szabadtéri kiállítóhely és tematikus múzeum együttműködésével létrejött Pramtal Múzeum Útvonal programot, mely lehetővé teszi, hogy a turistáknak komplett, többnapos programot kínáljanak. Kóstolhattak bio sört és meglátogattak egy családi gazdaságot, amely a tejtermelés mellett gyümölcslé előállítással és értékesítéssel is foglalkozik. 

– Az fogott meg legjobban, hogy teljesen előtérbe helyezik a helyi terméket. Húst, sajtot, gyümölcslevet, zöldséget főleg helyit kínál a bolt, étterem, szálloda, de még sört is csak a régióban főzöttet lehetett rendelni – jegyezte meg Muhari Zoltán, Panyola polgármestere. 

 

Fotó: tudósítónktól

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában