Helyi közélet

2011.07.31. 11:10

Egyre több fogyasztót vádolnak gázlopással

Nyíregyháza, Debrecen - A mérőórák esetében rendszeresen megállapítják a mágnesezést.

Nyíregyháza, Debrecen - A mérőórák esetében rendszeresen megállapítják a mágnesezést.Az elmúlt napokban egymásnak adják a kilincset a kétségbe esett emberek a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének (FOME) debreceni tanácsadó irodájában. A panaszosok szinte kivétel nélkül ugyanazt a történetet mesélik: a szolgáltató munkatársai a gázórát leszerelik, majd szabálytalan vételezés gyanújával jegyzőkönyvet készítenek, az órát pedig lezárt dobozba helyezik. A fogyasztók ezt követően levelet kapnak a szolgáltatótól az óra szakértői vizsgálatának várható időpontjáról, melyben már előre felajánlják az egyezkedés lehetőségét is. (Egyáltalán miről egyeztessenek a vizsgálat előtt, tették fel a kérdést többen, akik úgy érzik, a szolgáltató már előre eldöntötte, hogy kötbért fog kiróni rájuk?)

A szakértői vizsgálatok menete többnyire azonos sémát követ. Az igazságügyi szakértő megvizsgálja a jogi zárakat, (jó esetben itt még nem talál semmilyen problémát), majd a mérőórát szétbontja, és célirányosan azt vizsgálja, történhetett-e mágneses befolyásolás. Ez legtöbbször mágnesfólia, vagy felületi mágnesesség kimutatására alkalmas műszer alkalmazásával történik, és szinte kivétel nélkül megállapítják, hogy a burkolaton visszamaradó mágnesesség mutatható ki. Ilyenkor a szakértői vélemények egyöntetűen kimondják – a jogi zárak sértetlensége, illetve bármilyen más külsérelmi nyom hiányában is –, hogy az órát befolyásolták, tehát a fogyasztó szerződésszegést követett el. Innen már csak egy lépés, hogy a szolgáltató kiküldje a félmilliós kötbér fizetésére felszólító csekket.

Egy sok éves tapasztalattal rendelkező, témában járatos szakértőtől megtudtuk, hogy bizonyos mérőórák burkolata pusztán attól is felmágneseződhet, hogy éveken át áramlik rajta keresztül a gáz. Egyébként is lehetséges a mágneseződés, ha például nincs leföldelve a mérőóra. Még inkább érdekes, hogy az egyik mérőóra típussal kapcsolatban elmondta, annak membránfeszítő lemezei valójában nem mágnesezhető alumíniumból készülnek, ráadásul a számláló fogaskerekek tengelyeinek anyaga réz ötvözet, tehát kizárt a mágnessel történő befolyásolás. Ennek ellenére e mérőórák esetében is rendszeresen megállapítják a mágnesezést.

A szakvélemények egyébként is igen hipotetikusak, ráadásul a vizsgálat során jelentős mértékben roncsolják az órát, ami a fogyasztók esetleges későbbi, bírósági igényérvényesítését is nehezíti.

dr. Morvai Gábor, jogász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában