Helyi közélet

2011.07.26. 12:37

Százéves vasútvonalakra emlékeznek

Egykoron nagy jelentőségűek voltak  a vasútvonalak, hiszen periférián lévő területeket is bekapcsoltak az ország vérkeringésébe, hozzájárultak a gazdasági fellendüléshez, s egymástól távol lévő településeket kötöttek össze.

Egykoron nagy jelentőségűek voltak  a vasútvonalak, hiszen periférián lévő területeket is bekapcsoltak az ország vérkeringésébe, hozzájárultak a gazdasági fellendüléshez, s egymástól távol lévő településeket kötöttek össze.Ebben az évben két vasútvonal megnyitásának lesz a centenáriumi évfordulója, s ez a két vasútvonal Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét és Hajdú-Bihar megyét is érinti. A Debrecen-Nyírbátor vasútvonal annak idején két részletben épült meg. Először a Debrecen-Hajdúsámson közötti szakasz épült meg 1906-ban, majd a vasúti pályát folytatták Hajdúsámson és Nyírbátor között 1911-ben. A Nagykálló-Nyíradony közötti vasútvonalat is 1911-ben adták át a forgalomnak, mint közismert, jelenleg ezen a vonalon vonatok nem közlekednek.

Az évforduló alkalmából a keleti régió vasútjainak történetévek foglalkozó két civil szervezet, a debreceni Tiszavidéki Vasútbarát Kör és a mátészalkai Vasúti Helytörténeti Gyűjtemény rendhagyó vasúttörténelmi óra keretében megemlékezést tart július 30-án 10 órától a nyíradonyi vasútállomáson. A szervezők szeretettel várják mindazokat, akik érdeklődnek a vonal története iránt – tájékoztatta portálunkat Papp György, a kör elnöke és Szabó Menyhért, a gyűjtemény kezelője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában