Helyi közélet

2011.11.02. 12:22

Jobbik: A katonai temetőben lenne két szobornak is a helye

Nyíregyháza - Elfogadhatatlan, hogy jó két évtizeddel a rendszerváltást követően még mindig köztéren áll a szovjet megszállás egyik jelképe, a kozák lovas szobor – hangzott el szerdán Nyíregyházán a Jobbik helyi szervezetének sajtótájékoztatóján, amelyet a szobornál rendeztek meg.

Nyíregyháza - Elfogadhatatlan, hogy jó két évtizeddel a rendszerváltást követően még mindig köztéren áll a szovjet megszállás egyik jelképe, a kozák lovas szobor – hangzott el szerdán Nyíregyházán a Jobbik helyi szervezetének sajtótájékoztatóján, amelyet a szobornál rendeztek meg.Béres Csaba, a Jobbik ifjúsági tagozatának képviselője a múltat felidézve arról szólt, hogy 1944. október 31-én Nyíregyháza és Magyarország történetében Trianon után egy újabb sötét korszak kezdődött: a szovjet megszállás, amit egykoron dicsőséges felszabadításnak állítottak be, holott újabb elnyomás nehezedett az országra, s ennek jelképe a lovas szobor. Ráadásul a szovjet „emlékművet” Kovács István nemzetőr főhadnagy szobra helyére állították, akit a Tanácsköztársaság idején a forradalmi törvényszék halálra ítélt. Szólt arról is, hogy a kozák lovas sérti mindazok emlékét, akik a szovjet megszállás következtében vesztették életüket, ezért a szobrot a város egyik központi tere helyett a katonai temetőben kellene újra felállítani.

Mint Lengyel Máté, a nyíregyházi önkormányzat oktatási, kulturális és sport bizottságának jobbikos tagja a sajtótájékoztatón elmondta, már többször felvetette a szobor áthelyezésének kérdését bizottsági üléseken. Reményét fejezte ki, hogy a Fidesz képviselői az újabb kezdeményezés mellé állnak, s a közgyűlés dönt majd arról, hogy a lovas szobor az Északi-temető előtti téren található román emlékművel együtt áthelyezésre kerüljön. Tájékoztatást adott arról is, hogy szeretnének készíteni egy átfogó turisztikai csomagot, amelyben szerepelne a szovjet és a román szobor eltávolítása mellett az országzászló felállítása és a kollektív műemlékvédelem is.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában