Helyi közélet

2011.11.20. 12:06

Történelmi vetélkedő, könyvtárhasználati verseny, rendőrségi bemutató és sportversenyek a Deák-hét keretében

Fehérgyarmat - A fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnáziumban megrendezett Deák-Héten a természettudományos programok és az az idegen nyelvek mellett színes programok kerültek megrendezésre történelmi, könyvtárhasználati, belügyi rendészeti és sport témakörökben is.

Fehérgyarmat - A fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnáziumban megrendezett Deák-Héten a természettudományos programok és az az idegen nyelvek mellett színes programok kerültek megrendezésre történelmi, könyvtárhasználati, belügyi rendészeti és sport témakörökben is.

 

„A Rákóczi-szabadságharc és kora”

 

A társadalomtudományi munkaközösség a városkörzeti általános iskolák 7-8. osztályosai számára „A Rákóczi –szabadságharc és kora”címmel komplex művelődéstörténeti vetélkedőt hirdetett. A jelentkezés egy előzetes feladat beküldésével történt. Ebben a feladatban be kellett mutatni egy, a korhoz és vidékünkhöz köthető személy életútját. A pályaművet készítők közül 5 csapat került az október 12 –én tartott döntőbe, ahol történelmi, művészeti, zenei  és ügyességi feladatokat  kellett megoldani.

A versenyt a nábrádi Bornemisza Géza Általános Iskola és Óvoda 8. osztályos tanulóiból álló csapata nyerte.

 Felkészítő tanár:  Varga Dénesné

A csapat tagok:    Kardos Norbert, Kelemen Gabriella, Kerti Zsanett, Tóth Balázs

A második a Cégénydányádi Általános Iskola és Óvoda csapata:

Felkészítő tanár: Balogh Lászlóné

A harmadik helyezett a kisszekeresi Petőfi Sándor Általános Iskola és Óvoda lett.

 Felkészítő tanár:  László Endre

A vidám hangulatban lezajlott verseny minden résztvevője ajándékban részesült. A díjazottak jutalmazását a Szatmár Beregi Takarékszövetkezet biztosította, amelyet a Takarékszövetkezet elnökasszonya, Debreczeniné Olajos Katalin személyesen adott át.

Szintén ezen a napon zajlott iskolánk osztályai között egy művelődéstörténeti verseny ugyancsak Rákóczi korából. Az első helyezést a 13.a osztály ért el, a második helyen a 9.k osztály végzett, míg a bronzérem a 10.a osztályáé lett 

/ Mészárosné Orosz Ilona szervezőtanár /

 

„Az állatvilág érdekességei”

 

" Az állatvilág érdekességei" címmel játékos vetélkedő volt a könyvtárban az iskola 5-8. osztályos tanulói részére, a társadalomtudományi munkaközösség rendezvényeihez kapcsolódva. Az előző héten kiosztott bemelegítő játékokat megoldó 4-5 fős csapatok versenyeztek. Mindenki hozhatott magával kedvenc kabala- játékállatot, akik a könyvtári játék "vendégei" voltak. Képrejtvények, állathangok felismerése mellett logikai feladatok is várták a résztvevőket.

A rendezvény támogatását - előzetes megkeresés után - a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány, a helyi kereskedelmi bank és a Garancia Biztosító támogatta.

 

/ Sipos Mária könyvtáros /

 

Rendőrségi bemutató

 

A belügyi rendészeti képzés bemutatásaként a Deák-Héten a Fehérgyarmati Rendőrkapitányság, a Kölcsei Határrendészeti Kirendeltség és Csengeri Határrendészeti Kirendeltség munkatársai tartottak igen látványos rendőrségi bemutatót a Deák Ferenc Gimnáziumban. Iskolánknak hagyományosan jó a kapcsolata a fent említett szervekkel. Több rendőr kolléga oktat intézményünk belügyi rendészeti tagozatán.

Közreműködésükben diákjaink és vendégeink láthattak kábítószert kereső kutyát a kölcsei Határrendészeti Kirendeltségtől munka közben. Harcművészeti és önvédelmi bemutatót nézhettünk a jánkmajtisi általános iskolások közreműködésével. A fehérgyarmati bűnügyi technikai csoport által ujj – és tenyérnyomat vétel bemutatására került sor. A csengeri Határrendészeti Kirendeltség szakemberei hő kamerával ellátott gépkocsit és Schengen buszt mutatattak be az érdeklődőknek. A fehérgyarmati rendőrkapitányság rendőrei különféle Fegyverzettechnikai eszközök megtekintését tették lehetővé diákjaink számára, szívesen válaszolva az érdeklődők záporozó kérdéseire.

/ Káplár Ferenc természettudományi munkaközösség vezető /

 

Sport

 

A Deák-hét keretében a testnevelői munkaközösség is megrendezte hagyományos sportversenyeit.

A Deák Kupa meghívásos teremlabdarúgó tornán a helyi 3 középiskola mellett a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium csapata vett részt. Izgalmas mérkőzéseken alakult ki a végeredmény: 

 I. Deák Ferenc Gimnázium

II. Petőfi Sándor Közgazdasági Szakközépiskola

III. Móricz Zsigmond Szakképző Iskola

IV. Esze Tamás Gimnázium 

A csütörtöki nap hagyományosan az iskolai sportrendezvényeké. 

Az 5-8. évfolyam számára kiírt játékos sportversenyen a 8.k osztály diadalmaskodott, a további helyezésekért kiélezett verseny folyt az 5., 6., 7. osztály között. 

A végeredmény:

 I. 8.k

II. 6.k

III. 7.k

IV. 5.k

A 9-13. évfolyam osztályai az "Iskola legerősebb osztálya" címért kötélhúzó versenyen mérték össze erejüket. Hatalmas "csatákban", óriási szurkolás mellett a következő végeredmény született:

 I. 10.k

II. 10.a

III. 12.b

/ Széles Zoltán és Törökné Pintér Katalin testnevelők /

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában