Helyi közélet

2011.12.16. 13:00

Inkubátorházat adtak át Nyírbátorban

Nyírbátor, 2011. december 16., péntek (MTI) - Átadták a csaknem 400 millió forintból, ötven százalékban állami és uniós támogatásból felépített új vállalkozói inkubátorházat pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban.

Nyírbátor, 2011. december 16., péntek (MTI) - Átadták a csaknem 400 millió forintból, ötven százalékban állami és uniós támogatásból felépített új vállalkozói inkubátorházat pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban.A 950 négyzetméteres szolgáltató központ azokat a helyi ipari parkba betelepülni szándékozó, elsősorban forráshiánnyal küzdő vállalkozásokat segíti, amelyek nem rendelkeznek saját irodával, valamint kiépített telekommunikációs infrastruktúrával.

A park menedzseri feladatait is ellátó inkubátorházban tizenhárom irodát és nyolc kiszolgáló helyiséget alakítottak ki. Az üzemeltetési költségek csökkentése érdekében az épületet a megújuló energia hasznosítására alkalmas napkollektorokkal, hőszivattyúkkal és napelemekkel látták el.

A projektgazda nyírségi kisváros önkormányzata a leghátrányosabb helyzetű kistérségek üzleti infrastruktúra-fejlesztésére kiírt pályázat eredményeként építhette fel az inkubátorházat, amelybe már két kisebb vállalkozás is beköltözött.

Balla Jánosné, Nyírbátor MSZP-s polgármestere az átadást megelőző sajtótájékoztatón az MTI kérdésére elmondta: a mintegy félmilliárd forintból kialakított ipari parkba eddig többek közt a dán Coloplast és az olasz Serioplast települt be, amelyek összesen ezer embernek adtak munkát a térségben.

A park legújabb befektetője, a repülőgép-alkatrészeket gyártó német Diehl Aircabin Hungary Kft. már megkezdte dolgozói képzését, a cég várhatóan jövőre kezdi el a termelést a tervek szerint, s mintegy 200 embert fog foglalkoztatni - közölte a városvezető.

Hozzátette: 2012-ben indulhat be a termelés a parkba szintén befektetőként jelentkező, az ország egyik legnagyobb kőfaragó cégénél is. A Reneszánsz Kőfaragó Zrt. már építi kőfeldolgozó- és intarziakészítő üzemcsarnokát, amelyben szintén jelentős számú - köztük elsősorban női - munkaerőt terveznek foglalkoztatni.

A kis-és középvállalkozások fejlesztése kiemelt kormányzati cél, hiszen a közel 4 millió foglalkoztatott döntő többsége a vállalkozói szektorban dolgozik - mondta Jáczku Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője az eseményt követően újságíróknak.

Közlése szerint a foglalkoztatást támogató programok keretében a hátrányos helyzetű munkavállalók elhelyezésére a következő három évben összesen 63 milliárd forintnyi forrás áll majd rendelkezésre, amely összeget az őket alkalmazó kis-és középvállalkozások bér-és járuléktámogatás formájában vehetik igénybe.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában