Helyi közélet

2012.02.08. 13:05

Aláírást gyűjtenek az árusok a piac megnyitásáért

Nyíregyháza - A parkolóban álló kocsisorból árulnak a bezárt Tokaji úti piac előtt az árusok.

Nyíregyháza - A parkolóban álló kocsisorból árulnak a bezárt Tokaji úti piac előtt az árusok.Aki később érkezik, a többiektől kérdi miért van zárva a nagybani piac kapuja. Az árusok dühösek, elmondásuk szerint senki nem szólt időben, hogy a hóhelyzet miatt bezárják két hétre a piacot. Nekik ugyanúgy kell TB-t fizetni, adózni, ha van piac, ha nincs. Hogyan keressék meg a rávalót, ha nem nyitják ki a kapu? Arccal, névvel csak egyikük vállalta, hogy összefoglalja miért gyűjtenek aláírást.

Többek szerint más is állhat a háttérben

Kovács Mihály Tamás elmondta: - Sajnos információ nem jelent meg erről, csak annyi, hogy 21-dikáig zárva van a piac hóhelyzet miatt. A nagybani piac területének 80%-a hómentes, a zsibin eltúrták a havat, de nem kellett volna letúrni, 22 éve árulok itt, mindig letapostuk, vagy eltakarítottuk a havat. Szerintünk nem ez a probléma, más oka lehet a piac bezárásának. Valaki jöjjön ki és magyarázza el az itt lévő több mint 200 embernek. Nekünk kenyérre van szükségünk, és aki dolgozni akar, azt sem hagyják dolgozni. Több mint 200 kereskedő írt alá, akiknek minden nap fizetni kell a rezsijét, jön a sárga veszedelem, azaz a sárga csekkek, azt minden hónapban fizetni kell. Itt minden embernek szüksége van a kenyérre.

Többek szerint más is állhat a háttérben, felmerült, hogy esetleg a város eladta a jó helyen lévő vásárteret egy multinak. Azt is nehezményezték, hogy aki folyamatosan kint árul, és fizeti a helypénzt, hétvégén miért kell többet fizessen ugyanúgy, mint az, aki csak hétvégén árul és gazdagítja a város bevételeit. Azt is elmondták, hogy van, aki évtizedek óta árul a piacon, láttak már havat máskor is, el tudták takarítani. A korábbi piac vezetőséggel sikerült emberi hangnemet kialakítani, kölcsönösen tolerálták a másik oldal álláspontját.

Eltakarítanák az árusok a havat

Kísérőim körbevisznek a piacon, hogy fotókon mutassuk meg milyen a helyzet bent. Az látható, hogy a széljárástól függően vannak sátrak, illetve egész sorok, ahol hómentes a terület, más részekre pedig a szél torlaszolta el a járást. Az biztosnak tűnik, hogy ha egyik-másik árus ki is tudna nyitni, a többiek autóval az árufeltöltést nem tudnák megoldani. Volt, aki eltolta a havat saját sátra elől, és az a szomszéd előtt áll hegyben. Az árusok felajánlották, hogy eltakarítják maguk a havat, de csak a elhordása teremtene biztos és végleges megoldást.

Kovalecz Róbert tájékoztatása

Az éjszakai rendkívüli munkáknak köszönhetően a holnapi naptól (február 09.) részlegesen ki tudjuk nyitni a Vásárteret. Részlegesen, ami azt jelenti, hogy a további takarítás lehetőségének biztosítása érdekében, egyenlőre kizárólag a "Nagybani Piac" területét megnyitjuk az árusok és az odalátogatók számára. Átmeneti időre ezen a területen várjuk azokat árusokat is, akik nem kizárólag zöldség és gyümölcs értékesítésével foglalkoznak.

Mindentmeg teszünk és arra törekszünk, hogy a Vásártér teljes kapacitással tudjon üzemelni a lehető leghamarabb, akár a február 21-ét megelőzően.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában