Helyi közélet

2012.02.01. 18:40

Cigi e az E-Cigi?

Szívás, tüdőzés és kifújás, mindez bagószag, parázs, hamu és állítólag egészségkárosítás nélkül. Tények és tévhitek az E-cigiről.

Szívás, tüdőzés és kifújás, mindez bagószag, parázs, hamu és állítólag egészségkárosítás nélkül. Tények és tévhitek az E-cigiről.Február elsejével újra emelkednek a dohánytermékek árai kishazánkban, átlagosan 50-60 forinttal. A leszokni nem vágyó nikotinistáknak azonban már a sodródohány is gyakran megfizethetetlen, így sokan, alternatívaként az elektromos cigihez nyúlnak. Egy igazi dohányos ugyanis soha nem képes leszokni igazán, maximum a nemdohányzás ciklusát képes akár a végletekig kitolni. Próbálkozzon akár akupunktúrával, elektromos agyhullám rezegtetéssel, tapasszal, rágóval vagy szimplán akarattal, a dohányos, dohányos marad.

A bagósra pedig nehéz idők járnak, korlátozták a füstölgés színterét, sőt a február beköszöntével az árak is emelkedtek. De nem lélegezhetnek fel a bagósok (és kivételesen nem azért, mert fizikálisan képtelenek lennének rá), ez még nem a vég, egyes tervek között az ezer forintos cigaretta víziója is napvilágot látott. Az eredetileg Észak-és Dél-Amerikában, Ausztráliában, Dél-Nyugat-Afrikában és a Csendes-óceán déli vidékein őshonos növény elleni harcban most egy új szereplő lépett a hadszíntérre, mégpedig korunkhoz hűen, elektromos formában.

Bűz- és tűzmentes

Az E-ciginek több verziója létezik, bár működési elvük szinte egytől egyig azonos. Az E-cigi egy elektromos (akkumulátor), egy porlasztó (ionizátor, atomizátor, vagy kazán) és egy patron részből áll. A készlet része továbbá az aksi töltője, egyes kereskedők kínálnak USB-s, autós és sima hálózati töltőt is. A működése egyszerű, az e-cigiző a patronon át szippant a műbagóból, így az abban található – nikotinos vagy nikotinmentes, ízesített vagy natúr – folyadék pára formájában kerül az ember testébe. Kilélegezve tehát füstszerű gőzpárát lehel ki, így valósítva meg a dohányzás illúzióját. Léteznek a normál cigarettára hasonlító E-cigik is, ezek súlya azonban nem azonos hagyományos nikotinrúdéval.

Az egész folyamat bűz és tűzmentesen zajlik, állítólag sokkal egészségesebben, mint a hagyományos ciginél. (Mivel a papír égetése során keletkezett kátrány és cianid tartalmú vegyületek nem keletkeznek.) Ennek ellenére 2008-ban például nem engedték a magyar hatóságok az E-cigi forgalmazását, mivel annak hosszú távú egészségkárosító hatásai jelenleg nem ismertek. Sőt, egyes folyadéktípusok glikolt is tartalmaznak, így azok kifejezetten kerülendők az arra érzékenyeknek. Azonban így is rengeteg E-cigi van forgalomban Magyarországon. Lássuk milyenek.

Az E-cigi nem dohánytermék

A legolcsóbb, nagyjából 1500 és 3000 forint körüli összegekért kínált E-cigik többnyire internetes aukciós portálokon szerezhetők be, és mint oly sok minden másnál, itt is érdemes vásárlás előtt alaposan tájékozódni. Az utántöltő patronok 350 és 500 forint közötti árrésen mozognak, függően a megrendelt patron mennyiségétől.

A drágább E-cigikért 5000, vagy akár 24.600 forintot is elkérhetnek. Ezeket az eldobható patronok helyett folyadékkal kell után tölteni, és csakúgy mint az olcsóbb verzióknál, itt is válogathatunk a különböző erősség, vagy ízesítések között. Sőt, akár saját magunk is kotyvaszthatunk Liquidet. Ezek ára – kereskedőtől és akcióktól függően – 990 és 3200 forint körül mozog. Anyagilag tehát, hosszútávon, mindenféleképpen megéri az E-cigi, ráadásul kütyünket továbbra is vígan pöfékelhetjük zárt légtérben, kocsmákban, éttermekben, vagy akár otthon a szobában is.

Mivel a hatályos törvények értelmében az E-cigi nem dohánytermék, használata pedig nem minősül dohányzásnak, így a dohányzást tiltó rendeletek, táblák elviekben nem vonatkoznak rá, ettől függetlenül érdemes az illemet és nemdohányzó társainkat továbbra is figyelembe venni, még ha nem is ártunk új szokásunkkal egészségüknek.

Tapasztalt e-cigisek által ajánlott honlapok:

http://ecigionline.com/

http://www.vapourtime.hu/

http://jokersmoker.hu/

http://ecigi.shop.hu/

http://evapor.hu/

http://eliquid.hu/

Az E-Cigi kérdésben kezdőknek sok kérdésre választ ad:

http://olvasoszoba.yolasite.com/resources/Bag%C3%B3%C3%BCgyek.pdf

Vagy az E-cigi fórum:

http://www.ecigiforum.com/viewforum.php?f=22

- Somló Samu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában