Helyi közélet

2012.02.02. 16:10

Hízni kezdett a jég a folyóinkon

Nyíregyháza - A rendkívül hideg idő a vízügyi szakemberek számára is igen komoly kihívás. Kató Sándor, a Felső-Tisza-vidéki és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese elmondta, hogy az igazgatóság rendelkezik a hajók telelési, a jég elleni védekezés tervével.

Nyíregyháza - A rendkívül hideg idő a vízügyi szakemberek számára is igen komoly kihívás. Kató Sándor, a Felső-Tisza-vidéki és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese elmondta, hogy az igazgatóság rendelkezik a hajók telelési, a jég elleni védekezés tervével.– Egy jégtörő hajónk van, amelyik a miskolci vízügyi igazgatóság jégtörő hajóival együtt a Tokajban állomásozó jégtörő hajócsoport tagja. Már január 31-ének reggele óta I. fokú jégvédekezési készültség van érvényben. Ez a hajók melegen tartását jelenti, folyamatosan készenlétben van az őrszemélyzet, matróz személyzet, és jégdugók, jégtorlódás kialakulása esetén azonnal bevetésre készen állnak. Fokozott a jégfigyelés a folyóinkon. Amennyiben nagy hó esik, az esetleges beavatkozáshoz szükséges eszköz és humán erő is rendelkezésre áll. Erőgépeink rendelkeznek hótoló szerelékkel, hogy szükség esetén a töltések koronájáról valamint a töltéseket, műtárgyakat megközelítő utakról eltávolítsuk a havat. Ebbe a munkába a közfoglalkoztatottakat is bevonjuk. A műtárgyak folyamatos jégtelenítésével az üzembiztonságot garantáljuk, a szivattyútelepek folyamatos karbantartását biztosítjuk, hogy egy hirtelen hóolvadás esetén a szivattyúzás zavartalan legyen.

A szakaszmérnökségek a területükön felkészültek a belvízcsatornákban a jégfelhalmozódás, és az esetleges hófúvások által keletkezett vízfolyási akadályok szükség szerinti eltávolítására.

A legfrissebb adatok

Az elmúlt 24 órában nem volt csapadéktevékenység, viszont a hőmérséklet –10 C-fok alatt maradt, helyenként –18 C-fokot is mértek. Folyóinkon az úszó jég és megszakításokkal álló jég jellemző, kisebb szakaszok teljesen be vannak fagyva. A jég vastagsága 2-8 cm, a jég felülete hómentes. A Tiszán az országhatár és Tiszaszentmárton között parti jég és 60-90%-os szélességben úszó jég van, a jég vastagsága 6 cm. Aranyosapátinál 2 km hosszban torlódott állójég található, vastagsága 60 cm. Tiszaszentmárton és Tokaj között megszakításokkal álló jég van, a jég vastagsága 2-6 cm.

Szamoson a folyó teljes hosszában parti és 70%-os szélességben úszó jég van, melynek vastagsága 8 cm. A Túron az országhatár és Sonkád közötti szakaszon félszélességben állójég és 10%-os úszó jég van, a jég vastagsága 3 cm. Sonkádtól a torkolatig a Túr megszakításokkal, illetve egyes szakaszokon teljesen be van fagyva, a jég 3-4 cm-es vastagságú. A Kraszna teljes hosszában be van fagyva, rajta megszakításokkal állójég van. A jég vastagsága 8 cm.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában