Helyi közélet

2012.02.28. 10:37

Költőodúkat készítenek a baglyoknak a nyíregyházi Sóstói-erdőben

Nyíregyháza, 2012. február 28., kedd (MTI) - Költőodúkat készítenek baglyoknak az önkéntesek szombaton a nyíregyházi Sóstói erdőben, hogy segítsék a madarak letelepedését és elszaporodását.

Nyíregyháza, 2012. február 28., kedd (MTI) - Költőodúkat készítenek baglyoknak az önkéntesek szombaton a nyíregyházi Sóstói erdőben, hogy segítsék a madarak letelepedését és elszaporodását.Szigetvári Csaba, a helyi E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület projektvezetője elmondta az MTI-nek, hogy a 120 ezer lakosú nagyváros mentén elterülő, 370 hektáros erdőben a megfigyelések szerint védett macskabagolyból jelenleg öt-hat költőpár él. A fás terület szélén látnak fokozottan védett kuvikot, valamint a közeli fasorokban erdei fülesbaglyot is. Látogatja az erdőt az egyre ritkább, ugyancsak fokozottan védett gyöngybagoly is, de ez a madárfajta nem ott, hanem épületekben, főként magtárakban, templomtornyokban él.

Az önkéntes természetvédők az odúkészítéssel a baglyok életterét szeretnék növelni, mivel az erdőben fogy az idős fa, amelyen akkora odú képződhet, ahol a nagyobb termetű madarak költeni és fiókáikat felnevelni tudnák.

A baglyok szerepe fontos a természet egészséges működésének fenntartásában - emelte ki Szigetvári Csaba -, hiszen éjszakai ragadozóként irtják a kártékony pockokat, egereket.

A szombati odúkészítésen - amelynek helyszíne a Sóstói-erdőben lévő tornapálya - kétféle mesterséges költőhelyet alakítanak ki az önkéntesek. Főként macskabaglyok fészkelő helyének doboz alakú, 70 centiméter magas, 20 centiméteres röpnyílású odú készül, amelynek belterülete 30x30 centiméteres lesz. A kuviknak pedig fekvő, fatörzsszerű, hengeresen szivar alakú, egy méter hosszú odút készítenek, 7-8 centiméteres röpnyílással.

Az odúkat az erdőben, a fás terület szélén és a közeli fasorokban helyezik ki abban a reményben, hogy ezzel növelni tudják a környéken élő baglyok számát, hiszen a madarak a közelgő tavaszt érezve mostanában keresnek maguknak fészkelő helyet.

A projektvezető megemlítette, hogy a mesterséges odúkból juttatnak a város más külterületi, kisebb erdeibe, az Oláh-réti Természetvédelmi Területre, valamint a Nyíregyháza környéki bokortanyákba is, ahol szintén élnek baglyok. 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában