Helyi közélet

2012.02.11. 15:45

Mentés magasból, mélyből, jég alól, és kútból

Nyíregyháza - A hétvégén rendezték meg a Nyír Mentő Csoportban területi polgári védelmi szervezetet alkotó területi polgári védelmi egységek felkészítése és rendszerbe állító gyakorlatát.

Nyíregyháza - A hétvégén rendezték meg a Nyír Mentő Csoportban területi polgári védelmi szervezetet alkotó területi polgári védelmi egységek felkészítése és rendszerbe állító gyakorlatát. A cél a természeti, a civilizációs és egyéb eredetű katasztrófák, veszélyhelyzetek megelőzése, az elhárításra és a helyreállítás során jelentkező feladatok végrehajtására való felkészülés, továbbá a káresemények bekövetkezés esetén a káros következmények lehető legkisebbre csökkentése. Pénteken szimulált közúti baleset következményeit hárították el.

 

 

Szombaton a Sóstói strand jegén több száz érdeklődő előtt végezték a jégről mentési feladatot. Előbb egy léket vágtak a 25 cm vastag jégbe, majd egy bábut toltak a jég alá, és egy búvár játszotta a társa segítségére siető, de ugyancsak lékbe zuhanó embert. Egy másik búvár a társak segítségével előbb az élő, de a hidegtől dermedt embert húzta ki, egy gerincágyat toltak a lemerevedett test alá, ezzel segítették a társak a mentésben aktív személyt, majd a parton azonnali orvosi ellátást adtak. Itt köszönték meg a speciális mentők, hogy egy alapítvány támogatása révén egy fél millió forintos újraélesztőt kaptak, amivel az élettelen személy újraélesztési esélyei növelhetők. A sikeres gyakorlatot követően a harmadik helyszín Kabalás volt. Itt speciális feladatokat oldottak meg komplex gyakorlat keretében. Volt veszélyes fa eltávolítása, magasból mentés, kútba esett ember kimentése és természetesen romkutatás.

A gyakorlatok végrehajtását a helyszíneken ellenőrizte a Katasztrófavédelem nyíregyházi kirendeltség vezetője Varga Béla tü. alezredes. 

-Pusztai Sándor-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában