Helyi közélet

2012.03.24. 11:13

Jöhet még kutyára dér

A kormány senkit sem hagy az út szélén - hallhattuk az utóbbi időben a kormányzati kommunikét. A végtörlesztés révén közel 160 ezer család szabadult meg a devizahitel okozta béklyóktól a PSZÁF február eleji kimutatása szerint. <strong>Tarnavölgyi Gergely jegyzete</strong>

A kormány senkit sem hagy az út szélén - hallhattuk az utóbbi időben a kormányzati kommunikét. A végtörlesztés révén közel 160 ezer család szabadult meg a devizahitel okozta béklyóktól a PSZÁF február eleji kimutatása szerint. Tarnavölgyi Gergely jegyzete

Meglátásom szerint ebbe a mentőövbe inkább csak azok „fértek bele”, akiknek sikerült egy kisebb-nagyobb megtakarításra szert tenniük, vagy a szülők, testvérek, netán egy rég nem látott amerikai nagybácsi nyújtott segítő jobbot az egyösszegű visszafizetéshez.

Na de rajtuk kívül sajnos még jó páran nyögik, nyögjük a 2000-es évek közepén elszabadult devizahitelezés következményeit. Ennek okán hétfőn egy újabb, a hitelesek megsegítését célzó javaslat emelkedett törvényi erőre: az árfolyamrögzítés. A részletekkel most nem foglalkoznék, hiszen a hét eleje óta - kis túlzással - a csapból is ez folyik. Egy azonban biztos: a konstrukció lejártáig valóban nagy (forintokban mérhető) teher kerülhet le az adósok válláról, de az élet azután sem áll meg, hiszen sokan húsz évre „kötelezték el” magukat egy-egy pénzintézet mellett. 

Mi legyen a felszabadult pénzzel? A pénzügyi szakemberek takarékoskodra biztatnak, míg a politikusok abban reménykednek, hogy ez a pénzmennyiség majd a gazdaságunkba áramlik vissza, ami elindíthat határainkon belül egy kedvező konjunktúrát. 

Ne feledjük: az rögzítés különbözete nem vész el (bár kamatait az állam és a bankok állják), és az árfolyamrögzítés lejártával a bankok továbbra is tartják majd a markukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában