Helyi közélet

2012.05.14. 11:16

Hoppon maradt szülők, gyerekek

Nyíregyháza - Hiába az iskolacsalogató a Zelkbe? Szerkesztőségünkbe 90 felháborodott és elkeseredett szülő panasza futott be.

Nyíregyháza - Hiába az iskolacsalogató a Zelkbe? Szerkesztőségünkbe 90 felháborodott és elkeseredett szülő panasza futott be.Levelünket mintegy tucatnyi szülő egyetértésével állítottuk össze. 90 hoppon maradt szülő történetét szeretnénk elmesélni, váljék ez tanulsággá a jövőbeli iskola előtt álló szülőknek. 

Történetünk ott kezdődik, hogy 2011 novemberében iskolaválasztás előtt álltunk. Hova is menjen általános iskolába gyermekünk? Legyen közel a lakóhelyhez, legyen erős iskola, rendelkezzen jó hírnévvel, megfelelő legyen az oktatás, tanuljanak idegen nyelvet első osztálytól…… a választás a Zelk Zoltán általános iskolára esett, hiszen az iskola többszöri alkalommal is nagy marketing kampányt folytatott, mellyel nagyon sok szülő érdeklődését felkeltette. (ekkor még nem tudtuk, hogy teljesen felesleges és felelőtlen ez a nagy hírverés és kampány). 

A következő lépés az iskola részéről 4 alkalommal meghirdetett és megrendezett iskola előkészítő és csalogató, melyre a gyerekek lelkesen mentek. A szülők időt és fáradtságot nem kímélve (volt akinek ez szabadság terhére sikerült csak) vitték a gyerekeket ezekre az előkészítőkre, hiszen ezek burkoltan felvételiknek is minősültek. (mint utólag kiderült ez is felesleges volt, hiszen az ottani teljesítmények és tanárok véleményezéseire senki nem volt kíváncsi mikor a felvett gyerekek listáját állították össze.)

Elérkezett az utolsó (4.) előkészítő, ahol közölték a „rossz hírt” , ami szerint nem indíthatnak annyi osztályt amennyit szerettek volna 3-at akár szó volt 4 osztályról is, csupán csak 2 osztály engedélyezett az Önkormányzat részéről. Ez azt jelentette, hogy az iskolába jelentkezett mintegy 150 diák közül csak 60 gyerek lesz a „szerencsés nyertes.” Ekkor már kezdtünk izgulni, hogy vajon mi alapján lesz kiválasztva a 60 diák (1-1 angol és német tagozat.) Vártunk, vártunk de hiába….. Eljött április 18-a amikor egy arrogáns hangú hölgy telefonon értesítette a szülőket, hogy fáradjanak be a gyerek beiskolázásával kapcsolatos határozatért. Még mindig nem tudtuk, hogy ez jót vagy rosszat jelent ugyanis felvilágosítást senkinek sem adhattak.

Nyomoztak a szülők

Eljött április 19-20., amikor az iskola igazgatónője személyesen közölte a szülőkkel a rossz hírt, miszerint helyhiány miatt nem vették fel a gyerekeket. Minden felelősséget és problémát kizárólag az Önkormányzatra és illetékes vezetőire hárított, mondván a kialakult helyzetért kizárólag ők a felelősek. De miután mint szülők kisebb nyomozati munkát végeztünk, kiderült, hogy az igazgatónő fittyet hányva kolléganői véleményezéseire egy személyben (mint élet és halál ura) a titkárnőjével (aki már-már Hoffman Rózsának képzeli magát) döntötte el hogy ki lehet az a kb.60 „szerencsés nyertes”. Ezek alapján, folyosói pletykák szerint azok a gyerekek nyertek felvételt többségben ( bár biztosan volt kivétel főleg a német tagozaton mivel ott nem volt jelentős túljelentkezés) akiknek felülről volt támogatójuk, vagy az igazgatónő és titkárnője kegyeltje (rossz indulatú pletykák szerint anyagi támogatást ígérvén az iskolának) volt. Csak egy valami nem számított: a gyerek felkészültsége, tehetsége, képessége, a tanárok ajánlása, tapasztalatuk a felvételi előkészítőkön (amiből volt egy jó pár mint már mondtam….)

Na ezek után magyarázzuk meg egy alig 6 éves gyereknek, hogy nem te voltál buta, és nem te tehetsz arról, hogy nem vettek fel az iskolába, hiszen a teljesítményed alapján helyed lenne ott, de sajnos nem rendelkezünk olyan szintű kapcsolattal, hogy ez most sikerüljön. 

Ezek után kb. 90 gyereknek a szülei kétségbeesetten bolyongtak a városban az iskolák között, hiszen a jelentkezés határideje április 30-ával lejárt. Természetesen a jó hírrel rendelkező iskoláknál a létszám már hónapokkal ezelőtt betelt (mikor mi még a teljesen felesleges előkészítőkre jártunk javába). Igaz felajánlottak a Zelk Zoltán Iskola helyett a Nyírszőlősi iskolát mondván, hogy az is kéttannyelvü, ami a családok döntő többségének 8-10km-es távolságra van.

Összegzésképen a fő problémánk nem az, hogy a gyermekünket nem vették fel a kéttannyelvű Zelk Zoltán Általános Iskolába, hiszen nem vehetnek fel mindenkit, de

  • Miért kellett egy ekkora marketing kampányt csinálni egy iskolának akinek csak 2 osztálynyi kapacitása van? Hiszen azért nem engedélyezett az Önkormányzat további induló új osztályokat mert nincs elegendő tanterme az iskolának! Ezzel az iskola vezetősége tisztában volt!!!
  • Miért április 19-én közlik a szülőkkel, hogy gyermeküket nem vették fel? (A beiskolázás határideje április 30-án lejár)
  • És a gyerekeket miért nem a tehetségük és tudásuk alapján vettek fel? (szintén folyosói pletyka szerint van a felvettek között olyan gyerek is aki egyetlen felkészítőn sem vett részt és a tanárok nem is ismerik…..)
  • Ezek után mindenki döntse el magába, hogy ezért a kialakult felháborító és kaotikus helyzetért ki is a felelős? Az egymásra mutogató Önkormányzat vagy a tagintézmény vezetője?

    Ezen történetünket azért tettük közzé, hogy tanulságul szolgáljon azon szülők számára akik a jövő esztendőben a beiskolázás előtt állnak és terveik között a Zelk Zoltán Általános Iskola szerepel. Megfelelő kapcsolat híján ne is próbálkozzanak legalábbis az angol tagozatra ne. 

    Tisztelettel:  közel 90 csalódott szülő

    Az üggyel kapcsolatban megkeressük az iskolát is, a fejleményekről hamarosan beszámolunk!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában