Helyi közélet

2012.05.31. 08:57

Ma ne mondjunk csütörtököt!

Füstölöghettünk eleget az utóbbi időben, hiszen a dohányosok közül sokan nem értettek egyet a szigorításokkal. Mán László jegyzete

Füstölöghettünk eleget az utóbbi időben, hiszen a dohányosok közül sokan nem értettek egyet a szigorításokkal. Mán László jegyzeteAki soha sem gyújtott rá, az persze nem tudja, hogy a reggeli kávé mellé az első cigaretta elszívása milyen élvezettel jár. Akik megteszik, azok közül pedig kevesen tudják, hogy percenként egy híján húsz embertársunk hal meg a dohányzás miatt, és sorolhatnánk azon betegségek hosszú listáját, amelyek kialakulásában döntő szerepet játszik e káros szenvedély. A jelző találó, mert már egyetlen cigarettának lehet valamilyen negatív következménye, nem úgy a sörnek, bornak vagy pálinkának, amely ugyebár kis mértékben gyógyszer, és bizonyítottan pozitív hatásai vannak.

Visszatérve a dohányzásra, csak rossz hírrel járó kór diagnosztizálása után bizonyára minden beteg eltöpreng: miért nem raktam le időben a spanglit? Sajnos utólag már minden hiába, ezért kell, kellene még idejekorán feltenni ezt a kérdést minden rágyújtónak.

Ma, a nemdohányzók világnapján szem előtt lehet tartani a kardiológusok kérését, hogy legalább e jeles csütörtökön maradjanak zsebben a paklik, ne csiholjanak tüzet az öngyújtók. A legjobb persze az lenne, ha az erre a napra szóló fogadkozásunk nem mondana csütörtököt, és végleg búcsút intenénk a füstölgésnek. Mert az is tény, hogy a dohányzás abbahagyása után rövidebb-hosszabb idő múlva jelentkeznek az életmeghosszabbító, jó hatások. Magunkra és szeretteinkre gondolva ez lebegjen szemünk előtt, és nem csak csütörtökön...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában