Helyi közélet

2012.06.15. 08:52

A színészek ma születtek

Érdekességek június 15-éről. Ezek történtek a mai napon!

Érdekességek június 15-éről. Ezek történtek a mai napon!119 éve halt meg Erkel Ferenc a Himnusz zeneszerzője Budapesten. Erkel Ferenc gyerekkorától kezdve zeneközelben élt, hiszen tanító édesapja egyházi karnagy is volt. Nagyváradi és pozsonyi tanulmányai után 18 évesen Kolozsvárra szegődött házi zenetanárnak. Később zongoraművészként és alkalmanként zeneszerzőként, illetve karmesterként kereste kenyerét. 1834-ben került Pestre, ahol több színháznál volt karnagy, majd 1837-től harminc éven át első karmester és zenei vezető volt a Pesti Magyar (később Nemzeti) színháznál. Első operája, a Bátori Mária 1840-ben készült, 1844-ben mutatták be a Hunyadi Lászlót, majd megnyerte azt a pályázatot, amelynek köszönhetően ő zenésíthette meg Kölcsey Himnuszát. 1853-ban az ő vezetésével alakult meg a Filharmóniai Társaság, 1861-ben pedig bemutatták leghíresebb operáját, a Bánk Bánt. 1875-ben közreműködött a Zeneakadémia megalakításánál, főzeneigazgatója lett az 1884-ben megnyílt Operaháznak, mindemellett nemzetközi hírű sakkozó is volt.

Ma lenne 98 éves Újlaki László színész, aki karakterszínészként a 60-as évek filmjeiben színházi tv közvetítéseiben szinte elmaradhatatlan volt. Játékába sikeresen csempészett be komikus elemeket, de drámai alakításai is nagyon erőteljes atmoszférát alakítottak.  (A Fantasztikus nagynéni, A Tenkes kapitánya).

84 éves Tábori Nóra színésznő, őt rengeteg komédiában láthattuk, illetve intrikus szerepeiben volt gyakori karakter. Egyik állandó szereplője volt például a Kémeri című sorozatnak. Hangját nagyon sok filmben hallhatjuk szinkronként.

80 éves lenne Kalló Flórián színész, rendező szerző. Budapesten született. Nyár a szigeten; Mesék az Ezeregyéjszakáról; A Noszty fiú esete Tóth Marival; Két emelet boldogság; Vizipók-Csodapók - szinkron; "Kérem a következöt!" - Dr. Bubó - szinkron; Meztelen diplomata; Megtörtént bűnügyek; Palacsintás király; A 0416-os szökevény; Gulliver a törpék országában. Első sorban színházi emberként ismert sajátos hangszíne miatt azonban rajzfilmek és szinkron hangként is gyakran foglalkoztatták. Pályája csúcsán rendezőként és szerzőként is ismert alkotó volt. Magánéletét nem kísérték botrányok, de felesége Domján Edit tragikus halála kapcsán sok kérdésben került összetűzbe, hiszen a színésznő és a szintén tragikusan elhunyt Szécsi Pál kapcsolata közismert volt.

67 éves Harsányi Gábor, akit az ismétlések kapcsán mostanában a Linda című krimi sorozatban láthatunk. Pályafutását 1968-ban a Thália Színháznál kezdte. 1979-től a Mafilmnél dolgozott, 1983-től 1989-ig a Nemzeti Színház tagja volt. Elnyerte a Filmkritikusok Díját, valamint Jászai Mari- és SZOT-díjat kapott. 1982-ben megalakította a Hököm Színpadot, amelyből Karinthy Színház lett. 1990-ben a Vállalkozók Pártjának volt országgyűlési képviselőjelöltje. Szerepeiből: Örkény: "Tóték", Steinbeck: "Egerek és emberek", Hasek: "Svejk", "12 dühös ember", filmjeiből: Fiúk a térről, Jó estét nyár, jó estét szerelem, Néró, a véres költő, Palacsintás király, Linda-sorozat. Írásaiból: (C. C. Kicker álnéven) "Johanna és a médium", "Johanna és a Drächer utcai gyilkosság", "Botrány a Sportcsarnokban" (novellák), "Meghódítjuk Amerikát", "Börtönszínház", "Sztriptíz-bár a Cityben" (színművek), "Lassú Halál folyosója", "Menekülés Erdélyből a Szentföldre", "Szentföld rabjai" (regények). Szerepein túl sajátos hangszíne kapcsán nagyon sok filmben hallhatjuk szinkron hangként is.

49 éves Helen Hunt színésznő. Miután édesapja rendező volt, meglepetés lett volna, ha nem a filmek világában érvényesül. Eddig több mint tucatnyi filmben játszott a kellemes, szőke karakter színész. Legismertebb filmjei a Twister, a Számkivetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában