Helyi közélet

2012.07.10. 08:02

Délibáb

<span style="font-size: small;">A múlt pénteken fogadta el az Országgyűlés a jegybanktörvény módosítását, így elhárult az utolsó akadály is az IMF-tárgyalások megkezdése elől. Ezen felbuzdulva&nbsp;Brüsszel bejelentette: július 17-én hazánkba érkezik. Tarnavölgyi Gergely jegyzete

A múlt pénteken fogadta el az Országgyűlés a jegybanktörvény módosítását, így elhárult az utolsó akadály is az IMF-tárgyalások megkezdése elől. Ezen felbuzdulva Brüsszel bejelentette: július 17-én hazánkba érkezik. Tarnavölgyi Gergely jegyzeteEnnek tükrében kicsit aggasztónak találom a kormány hétfői döntését, miszerint a pénzügyi tranzakciós illetéket nemcsak a kereskedelmi bankokra, hanem a Magyar Nemzeti Bankra is kivetette. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője nemrégiben egy reggeli műsorban kijelentette, „ha a kereskedelmi bankok adóznak, akkor adózzon a jegybank is”.

Az MNB megadóztatása az eredeti jegybanktörvény által biztosított eszközöknél is durvább beavatkozás a független jegybank működésébe (az MNB esetleges veszteségét a költségvetésnek a következő évben meg kell majd térítenie, így amennyit a kormány az idén nyer, azt jövőre vissza is kellene tennie). Kizártnak tartom, hogy Brüsszelben szemet hunynának efelett. Így biztosra veszem, hogy a tárgyalásokon téma lesz az Magyar Nemzeti Bank megadóztatása, így a megállapodás elhúzódására lehet számítani. Ez előrevetítheti a piacok bizalmatlanságát, aminek pedig egyenes következménye lehet a forintgyengülés, az izmosodó üzemanyagár és még sorolhatnám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában