Helyi közélet

2012.07.02. 10:27

Meggyűrűzik a fehér gólyákat Szabolcsban

Nyíregyháza, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Meggyűrűzik a fehér gólyákat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, hogy az azonosítók segítségével az ornitológusok később információhoz juthassanak a madarak vonulásáról, területi hűségéről, élőhely- és párválasztásáról.

Nyíregyháza, 2012. július 2., hétfő (MTI) - Meggyűrűzik a fehér gólyákat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, hogy az azonosítók segítségével az ornitológusok később információhoz juthassanak a madarak vonulásáról, területi hűségéről, élőhely- és párválasztásáról.Nagy Károly, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nyíregyházi kutatási csoportjának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy Szabolcsban 500-600 pár közé teszik a fehér gólyák számát, amelyek évről évre költőhelyként választják a megyét. Szabolcs így a legnagyobb gólyaszámmal bíró megyék egyike, hasonló madárnépességgel rajta kívül Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar büszkélkedhet.

Nagy Károly tájékoztatása szerint a madártani egyesület tagjai június végéig 41 fiókát gyűrűztek meg, 16 fészekaljban. Tavaly 54 fiókgólya kapott gyűrűt, és ez mutatja, hogy a múlt évi költés jobb volt. Az, hogy egy fészekaljban hány kismadár nevelkedik, függ a táplálékhoz való jutás lehetőségétől is. Tavaly csapadékosabb volt az idő, így a gólyák a vizes területeken jobban találtak rovarokat, ebihalakat, halakat, békákat, siklókat és apró rágcsálókat fiókáik etetéséhez. Tavaly egy fészekaljban átlagosan három fölött volt a nevelkedő kis fehér gólyák száma, az idén viszont kettőre csökkent.

A csoportvezető megjegyezte, hogy a fészkelő helyekért ádáz küzdelem is kialakul olykor a gólyák között. Ezt a madárgyűrűző ornitológusok legutóbb Ibrányban tapasztalták, ahol egy fészekért harcoló, 4-5 gólyából álló támadó madárcsoport a fészekben lévő három fióka közül kettőt megölt, halálra sebzett csőrével. Az élve maradt fiókát az időben közbe lépő szakemberek megmentették, és a nyíregyházi állatparkban helyezték el, ahol gondoskodnak felneveléséről.

Habarics Béla, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet vezetője ugyancsak arról beszélt, hogy területükön is gyűrűzték az idén a fokozottan védett fehér gólyákat. Csengersimán például négy gólyapár hat fiókáját jelölték meg, és bíznak abban, hogy a fiatal gólyák jövő tavasszal visszatérnek majd szülőhelyük környékére.

A 100-115 centiméter magas, 2200-2400 gramm súlyú fehér gólyák szeptember közepén kelnek majd vándorútra, Afrikában töltik a telet, és onnan március végén, április elején térnek vissza: a testének nagy részén fehér vagy piszkosfehér, fekete szárnyú, piros csőrű és lábú madár akkor hozza rendbe ágakból készült, egy méter átmérőjű, szénával, szalmával és tollal bélelt fészkét, és rakja le 4-6 tojását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában