Helyi közélet

2012.09.19. 17:34

Csordogáló szennyvíz-beruházás

Nyíregyháza - Az Újszőlő utcai olvasónknak augusztus közepére ígérték, hogy végeznek a bekötéssel.

Nyíregyháza - Az Újszőlő utcai olvasónknak augusztus közepére ígérték, hogy végeznek a bekötéssel.Veszeli Tamás az Újszőlő utcai bekötéssel kapcsolatban kereste fel szerkesztőségünket. – Bár az Újszőlő utca Nyíregyháza belterületén található, jó pár háznál a szennyvíz-elvezetés továbbra sem megoldott. Júniusban kaptam a nyíregyházi önkormányzattól a kiértesítést, miszerint a bekötés július végén elkezdődik és várhatóan augusztus közepére befejeződik. Ezzel ellentétben még a mai napig semmi nem történt.

Túlzott optimizmus

Ennek apropóján megkerestük a megyeszékhely önkormányzatát, kértük, hogy tájékoztassanak a több milliárd forintos beruházásról, és érdeklődtünk, hogy mi az oka az esetleges csúszásnak. A városháza sajtószolgálatának vezetője, Rendes Sándor a Nyírségvíz Zrt.-hez irányított bennünet, mint mondta, a csúszás okai műszaki jellegűek, amit a vízszolgáltató cégnél részleteznek majd.

Móricz István, a Nyírségvíz Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása szerint a projekt újraindítása és az új vállalkozási szerződések sugallta optimista légkörben megszületett a vállalkozók részéről egy kivitelezési ütemterv, mely utcákra lebontva állította be az egyes vezetékszakaszok építési időpontját. Ez az ütemterv – mint mondta – optimista volt, mert nem számolt azokkal a nehézségekkel, melyek a kiviteli tervek elkészítéséből és jóváhagyásából – mint utóbb kiderült – származtak. Móricz István elmondta, a projekt a város egyes, északi területei vonatkozásában – ahol a munkálatok nyár elejére voltak ütemezve – valóban csúszásban van, más utcák esetében – ahol az ütemezés őszre vagy a jövő évre történt, ott természetesen semmilyen lemaradásról nem beszélhetünk.

Rossz nyomvonalválasztás

A vezérigazgató a csúszás konkrét okainál kiemelte a nyomvonalválasztás kérdését. – Sok helyen útburkolatba volt betervezve a vezeték, ezeken a szakaszokon azonban a helyreállítás olyan költségnövekedést idézett volna elő, melyeket jelenleg nem lehet finanszírozni, ezért számos helyen újra kellett tervezni a vezetékeket, olyan nyomvonalra, ahol a helyreállítási költségek nem jelentősek.

Új technológia

Móricz István szerint a kivitelezés során markáns gond az új csőanyag építéstechnológiájának kialakítása is. – Nyíregyházán is, de a megye más részein a korábbi években kilométer számra épültek csatornák műanyag csőből, mely fektetésében a kivitelezőknek óriási tapasztalata van. A kor azonban túlhaladta a műanyagcsöves rendszereket, mivel élettartamuk az optimálisnál rövidebb, ezért az uniós finanszírozás kapcsán olyan csőanyagokat lehet alkalmazni, melyek élettartama háromszoros a műanyag csőhöz képest.

Ez technikatörténetileg nem újdonság, mert ezeket a csöveket – amiket kőagyag csöveknek hívunk – már 100 évvel ezelőtt is alkalmazták, csak a ’60-as években megszűnt a gyártása és a szakmakultúra elfelejtette ezt az anyagot. Most ezt az elvesztett kultúrát kell újratanulni a vállalkozóknak, mely sok előre nem látott és nem tervezhető részletkérdést vetett fel – közölte az igazgató.

Természetesen megkerestük a közbeszerzés során nyertes kivitelező cégeket, a KE-VÍZ 21 Zrt.-t, a TriGon Invest Kft.-t és a Bonex Kft.-t. Megkérdeztük tőlük, mi okozza a csúszást, mely szakaszon dolgoztak és mely szakaszon kell még bekötéseket végezniük. Válaszokat egyedül a Bonex. Építőipari Kft.-től kaptunk. Szőllősi Szabolcs termelési főmérnök szerint a hosszú évekig elhúzódó előkészítés során az elkészült műszaki tervek igen alacsony színvonalúak, a valóságtól elrugaszkodottak és a technológiai fejlesztéseket távolról sem követő megoldásokat tartalmaztak.

Független véleményt kértek

– A kiviteli munkák megkezdését nagyban hátráltatja, hogy javaslatainkra, a föltárt problémákra a mérnöki döntések, utasítások nem érkeznek meg, így számos ponton a tervezés iránya sem rögzíthető – így Szőllősi Szabolcs, aki hozzátett: egy független szakvéleményt is kért a tenderről, ami megerősítette ezen véleményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában