Helyi közélet

2012.09.12. 13:09

Járások: átalakulóban az államigazgatás

Nyíregyháza. Javában zajlanak az előkészületek a járási hivatalok felállítása kapcsán. Mint köztudott, jövő év január elsejétől Szabolcs megyében 13 járási központot alakítanak majd ki. Az előkészületekről, a várható feladatkörökről tatott szerda délelőtt sajtótájékoztatót dr. Vinnai Győző kormánymegbízott és Szűcs Sándor, a nyíregyházi Kormányablak vezetője.

Nyíregyháza. Javában zajlanak az előkészületek a járási hivatalok felállítása kapcsán. Mint köztudott, jövő év január elsejétől Szabolcs megyében 13 járási központot alakítanak majd ki. Az előkészületekről, a várható feladatkörökről tatott szerda délelőtt sajtótájékoztatót dr. Vinnai Győző kormánymegbízott és Szűcs Sándor, a nyíregyházi Kormányablak vezetője.A sajtótájékoztatón dr. Vinnai Győző kormánymegbízott elmondta: – Az átalakításnak négy fő célja van. A legfontosabb, hogy hatékony és polgárbarát struktúrát hozzunk létre, az állam közvetlenül jusson el az állampolgárokhoz, integrálódjanak a feladatkörök és csökkenjen a bürokrácia. Cél, hogy az emberek az ügyes-bajos dolgaikat a lehető legegyszerűbben elintézhessék. Alapelv: ne az ügyfél utazzon, hanem a papír – tájékoztatott dr. Vinnai Győző, majd részletesen felsorolta, mely feladatkörök maradnak az önkormányzatoknál, illetve melyek kerülnek majd át a járási központokhoz. – Legnagyobb változás, hogy a most működő okmányirodai feladatok 2013. január 1-től átkerülnek a járási hivatalokhoz. Általánosságban igaz: ami helyi ügy, mint például a hagyatékkal, állattartással, adóigazgatással vagy szociális támogatással kapcsolatos, az marad az önkormányzatnál, ami pedig állami közbenjárást igényel (egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása, egyes gyám- és gyermekvédelmi, családtámogatási ügyek), azok a járási központokhoz kerülnek át – mondta a kormánymegbízott.

A tájékoztatón kiderült: összesen 22 kormányablakot alakítanak majd ki a szakemberek. Erről részletesen Szűcs Sándor, a nyíregyházi Kormányablak vezetője beszélt. –  A 2013. január 1-én a járási hivatalokba integrált okmányirodák – melyek megyénkben jelenleg 20 helyszínen működnek - az év végéig alakulnak át Kormányablakokká. Komoly előrelépés az is, hogy az ezidáig a különféle szakigazgatási szervekhez tartozó ügyeket a kormányablakokban is el lehet majd indítani. Erre példát is hozott az vezető: jelenleg az országos egészségügyi pénztárnak csak a megyeszéhelyen van ügyfélszolgálati irodája, ám ezentúl a kormányablakokhoz is lehet majd fordulni a szerv illetékességébe tartozó ügyekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában