Helyi közélet

2012.09.05. 13:52

Nem csak az értékmegőrzés a cél

Balkány - Interjú Pálosi Lászlóval, Balkány polgármesterével.

Balkány - Interjú Pálosi Lászlóval, Balkány polgármesterével.Balkányban a legtöbb embernek az önkormányzat biztosít megélhetést.

Városuk agglomerációjába rengeteg tanya tartozik.

Pálosi László: Balkány egy közel hétezer lakosú település, amelynek nagyon speciális az összetétele. Jelenleg is 24 működő tanyabokrunk van, az emberek többsége pedig a mezőgazdaságból él. Ez persze hatással van a megélhetésre is. Ezen túlmenően a fémmegmunkálási tevékenységek is hagyományosnak mondhatók városunkban, a legnagyobb munkaadó azonban az önkormányzat.

A munkanélküliség sajnos általános jelenség. Önöknél is?

Pálosi László: A munkanélküliség sajnos nagyon magas, a munkaügyi központ adatai szerint közel négyszázan részesülnek szociális segélyben. Relevánsan azonban ez nem tükrözi a valódi helyzetet, a napszámosok, a pályakezdők nyomon követése ugyanis nem könnyű feladat a hivatalnak. Viszont nagyon büszkék vagyunk a Start-munkaprogramban elért sikereinkre, jelen pillanatban is százhúsz ember dolgozik a program keretein belül.

Milyen munkálatokat végeznek a programon belül?

Pálosi László: Ebből az egyik leglényegesebb a csatornafelújítás. Azok az elvezetők amelyek több tíz éve voltak felújítva, most mind korszerűsítésre kerülnek, a jelenlegi követelményeknek megfelelően. A másik projektünk a dűlő utak rendbetétele, a harmadik pedig az illegális hulladék összegyűjtése és elhelyezése. Nagyon nagy eredmény a Start-munkaprogramban, hogy nem csak munkát és bért adnak, hanem az ahhoz szükséges anyagokat és eszközöket is biztosítják.

Tervezik, hogy jövőre is pályáznak?

Pálosi László: Gondoljunk csak bele, eleddig 3,6 kilométernyi csatornát újítottunk fel, ennek csak alapanyag költsége is horribilis lenne. 136 millió forintot nyertünk rá és bizony minden fillért fel is emésztenek a munkálatok. Azokra a szakaszokra, amiket ebben az ütemben nem sikerült felújítani ismételten pályázatot nyújtunk be. Emellett egy komplex járdafelújítási programban is szeretnénk részt venni, hisz akad olyan járdaszakaszunk, ami legalább húsz-huszonöt éves. Ezzel természetesen nem csak értékmegőrző munkát végzünk, hanem 120 embernek biztosítunk munkát.

2013-ban már a járások fognak dominálni. Hogy érinti ez Önöket?

Pálosi László: Balkány mindig is egy kistérségi központ volt. Régen is és a jövőben is a nagykállói járáshoz fog tartozni, ráadásul a második legnagyobb településként. Olyan speciális elhelyezkedésünk van, hogy a járási központhoz rajtunk keresztül kell eljutni. 99%-os biztonsággal állíthatom, hogy egy kormányablak jön majd létre nálunk, amely még jobban erősíti majd a kistérségben elfoglalt szerepünket. Így a 2013-as átszervezések nagy mértékben nem fognak minket érinteni. Az önkormányzat és intézményei készen állnak, a gyermeklétszámunk is elegendő, így az iskolákat sem fogja nagyban érinteni az átszervezés.

Ha már iskola, felmerült, hogy egyházi kézbe kerüljenek?

Pálosi László: Egy iskolánk van, két telephellyel. Van egy komplex belterületi iskolánk, amelyre nagyon büszkék vagyunk. A megye egyik legszebb iskolája, csak a felújításra és korszerűsítésre 1,5 milliárdot költöttünk, tavaly pedig sikerült befejeznünk egy 500 milliós tornacsarnokot. A Béke-telepen van egy iskolánk, amit az alacsony tanulólétszám miatt 1- 4 osztályban működtetünk. Ennek az intézménynek az átszervezésekor merült fel, hogy egyházi, vagy alapítványi kézbe adjuk, de mivel sehol nincs meg a kötelező minimum osztálylétszám, az egyház nem vállalta el az iskola átvételét. Ami nem is baj, szeretnénk megtartani, ameddig csak lehet.

Szül. hely, idő: Nyíregyháza, 1962. október 31.

Végzettség: Szervező üzemmérnök – Főiskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában