Helyi közélet

2012.10.10. 13:28

A belvárosban ellenőriznek

Nyíregyháza - Október 15-étől már bírságot szabnak ki a jogszabályt sértő járművezetőkre.

Nyíregyháza - Október 15-étől már bírságot szabnak ki a jogszabályt sértő járművezetőkre.A belváros forgalmi rendjét meghatározó, legutóbb 2006-ban módosított rendelet betartását 2012 októberében kiemelt akció keretében ellenőrzi a közterület-felügyelet és a rendőrség közös együttműködésben. Erre azért van szükség, mert a közterület-felügyelethez érkezett lakossági jelzések alapján a belváros autóval, egyéb járművel korlátozottan megközelíthető területeire vonatkozó szabályok betartása egyre gyakrabban sérül – tájékoztatta lapunkat Tóth Géza, a felügyelet vezetője.

– Az október 8-án kezdődött akció első hetében még csak megelőző, figyelemfelhívó jelleggel figyelmeztetést alkalmazunk a szabályszegőkkel szemben. Az azt követő héttől, azaz október 15-étől viszont már bírságot szabunk ki az előírásokat megszegő járművezetőkkel szemben – figyelmeztet a felügyelet vezetője. A rendelkezések megsértése esetén kormányrendeletben meghatározott 30 000 Ft összegű közigazgatási bírságot kell kiszabni.

A „Korlátozott várakozási övezet” tábla azt jelzi, hogy az úton a „Korlátozott várakozási övezet vége” tábláig a várakozás csak feltételekkel engedélyezett.

Csak engedéllyel lehet behajtani

A jelenleg kihelyezett közúti jelzőtáblák alapján a korlátozott várakozási övezeten belül csak engedéllyel lehet behajtani. Aki ide behajt, például a területen árufeltöltés céljából 20 percen keresztül folyamatos rakodást végezhet. A megállás kezdetét parkométerrel kell jelezni.

– Azok is kaphatnak engedélyt a behajtásra, akik az érintett területen laknak, ha lakcímkártyával igazolják ezt és a gépjármű a tulajdonukban van – mondta Tóth Géza. – Az engedélyt a Dózsa György utcai szakaszra a NYÍRVV Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. (Nyíregyháza, Tüzér u. 2-4.), a többi útszakaszra a nyíregyházi polgármesteri hivatal Ellátási Osztálya (Nyíregyháza, Kossuth tér 1.) adja ki. Az engedéllyel rendelkező járművek a területre behajtási engedélyüket a szélvédő mögött, jól látható helyen kötelesek elhelyezni.

– A forgalmi rend kialakítói a Korzó Bevásárlóközpontba érkezők vásárlásainak könnyítése érdekében az épület déli oldalán rakodóhelyet jelöltek ki. Nagyon sokan félreértelmezik ezen a területen a követendő szabályokat. A rakodási területen jogszerűen az áruszállító jármű a folyamatos fel- és lerakodáshoz szükséges ideig maradhat, más jármű – akár 5 percnél hosszabb ideig is – akkor tartózkodhat, ha a vezető a járműnél marad és áruszállító jármű érkezésekor annak a rakodóhelyre való beállását haladéktalanul lehetővé teszi – ismertette a szabályokat Tóth Géza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában