Helyi közélet

2012.10.02. 08:01

Piruló pirulák

Hány álmatlan éjszakája lehet a gyógyszergyártó cég munkatársának, míg kigondolja, hogy miként tudja a legolcsóbb generikus készítményt előállítani? Hatóanyagtartalomról álmodik és titokban abban bízik, az éj leple alatt sugallatra azt is megérzi: a konkurencia mennyit kér majd a piruláért. Bednárik Mónika jegyzete

Hány álmatlan éjszakája lehet a gyógyszergyártó cég munkatársának, míg kigondolja, hogy miként tudja a legolcsóbb generikus készítményt előállítani? Hatóanyagtartalomról álmodik és titokban abban bízik, az éj leple alatt sugallatra azt is megérzi: a konkurencia mennyit kér majd a piruláért. Bednárik Mónika jegyzeteVakon gyártanak, majd licitálnak és bíznak a szerncsében, meg a „Referanciakészítmény” megtisztelő címben. Félreértés ne essék, nem sajnálom – bár mostanság, már lehetne egy-egy sóhajt elrebegni értük – a gyógyító kapszulákat, tablettákat előállító multikat, csak a betegek körében is hitetlenkedésre ad(hat) okot, ha egy doboz gyógyszer már olcsóbb mint egy gömb fagyi.

A hétfőtől életbe lépett árváltozás mellett kevés szó esik arról, hogy ugyanekkor 146 szert törölnek a gyártók kérésére a támogatotti listáról, mert – többek között – nem tudták tartani az árversenyt, netán szabadárassá – és íyg jóval drágábbá – váltak időközben. Csak vérnyomáscsökkentőből félszáz azonos hatóanyagú van, mégis kiugró árkülönbséggel juthatunk hozzájuk és még az sem biztos, hogy amit preferáltak, az annyira hatékony lesz, mint a korábban kapkodott pirula. Minden mindennel összefügg, az egyik kapszula a másik tablettával, a még fel sem fedezett betegség a már gyógyulóval, a mellékhatásokról pedig ne is beszéljünk.

Ellenben jó sokat az orvossal és gyógyszerésszel! Ha szerencsénk van, receptre sem lesz szükségünk, mert mint a kutatások bizonyítják: testi nyavajáink jelentős része lelki eredetű. Azaz, ha kibeszélgetjük magunkat még a vérnyomásunk is normális lehet. A többire meg lesz gyógyír, vagy olcsón vagy drágán. Pirulája és ragaszkodásunk válogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában