Helyi közélet

2012.11.09. 19:59

Munkahelyteremtés, települési adósságrendezés

Rakamaz – A legfontosabb kérdés ma az országban a munkahelyek megőrzése, illetve a munkahelyteremtés – mondta pénteki sajtótájékoztatóján dr. Vinnai Győző kormánymegbízott, majd így folytatta: a kormány számos intézkedéssel segítette e téren a legszegényebb térségek, így Szabolcs megye lakóit.

Rakamaz – A legfontosabb kérdés ma az országban a munkahelyek megőrzése, illetve a munkahelyteremtés – mondta pénteki sajtótájékoztatóján dr. Vinnai Győző kormánymegbízott, majd így folytatta: a kormány számos intézkedéssel segítette e téren a legszegényebb térségek, így Szabolcs megye lakóit.A munkahelyteremtés összefügg a képzéssel, hiszen az állástalanok között jóval nagyobb a szakképesítéssel nem rendelkezők aránya – mondta.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy az önkormányzati adósságrendezésben Szabolcs megye 229 településéből 180 érintett. – Az eladósodás oka, hogy a szocialista kormányok elvonták az önkormányzatok forrásait, ugyanakkor feladatokat adtak át nekik, a helyhatóságoknak pedig hitelt kellett felvenni a működési költségeik fedezésére. A hibát tetézte a hibás fejlesztési elképzelés, azaz miután nem maradt forrása az önkormányzatoknak, nem maradt önerő a pályázati pénzek lehívására sem. Az önkormányzatokat kiszabadítjuk az adósságcsapdából, amiben fontos határkő a létszám: az ötezer fő alatti települések összes adósságát átvállalta a kormány, e fölött csak részben segíthetett. Ennek azonban ára van – mondta a frakcióvezető, s hozzátette: a mostani megoldásban az állam egy sor feladatot vállal magára, és szigorú elszámolással akadályozza meg, hogy az adóssághegy újra kialakuljon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában