Helyi közélet

2013.06.27. 15:24

Buli mellett komoly témák

Rakamaz - A fiatalok jövőjét meghatározó kérdésekről, lehetőségekről beszélt a Hegyalja Fesztiválon az államtitkár.

Rakamaz - A fiatalok jövőjét meghatározó kérdésekről, lehetőségekről beszélt a Hegyalja Fesztiválon az államtitkár.

 A fiatalok lendületére, energiájára az értékteremtő munkában is szüksége van az országnak, e tényről rendhagyó módon épp egy nagy buli, a Hegyalja Fesztivál sűrűjében beszélt csütörtök délután Rakamazon a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Dr. Czomba Sándor a fiatalok érdekében hozott legfontosabb kormányzati intézkedéseket foglalta össze, de közben megemlítette: a fiatalok foglalkoztatása jelenleg egész Európában a nagy kihívások közé tartozik. Az Európai Unió legfejlettebb nyolc tagállamában is a 15-24 éves korosztály 30 százaléka tartozik az álláskeresők táborába. Magyarországon ez az arány valamivel jobb, 27 százalék körül mozog, de ezt is csökkenteni kell, s ez folyamatos feladatokra, intézkedésekre ösztönöz.

- Ahhoz, hogy tanulmányaik befejeztével a fiatalok el tudjanak helyezkedni, szükségük van piacképes tudásra, munkatapasztalatra és természetesen munkahelyre. A kormány ezekre tekintettel alakította át a szakképzési rendszert és vezetett be számos ösztönző, támogató programot – mondta el az államtitkár.

Szólt az „út a munkába” programról, amely a 7-8. illetve 8-9. osztály szakmaorientációját segíti. A diákmunkában újdonság, hogy az önkormányzatokon keresztül július 1-től augusztus 31-ig lehet bekapcsolódni az idényjellegű munkákba. Ehhez olyan támogatás igényelhető, hogy az önkormányzatoknak gyakorlatilag egy fillérébe sem kerül a diákok foglalkoztatása. A siker máris tetten érhető: eddig tízezernél is több jelentkezőt regisztráltak.

A tavaly indított első munkahely program 7200 pályakezdő fiatalt segített munkához, és az eredmény igazi fokmérője az, hogy továbbfoglalkoztatási kötelezettség nélkül is több mint 4000 fiatal ma is állásában dolgozik. Épp ezért a tavalyi 1,5 milliárd forintos keretet idén 5 milliárdra emelte a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában